Admitere 2022 la Seminarul Mare Diecezan din Iași

Vrei să răspândești frumosul în jurul tău? Vrei să faci o capodoperă din viața ta? Vrei să cunoști ceea ce este mai frumos, mai sublim, mai înalt din tine? Dorința ta se poate împlini. Important este să te lași în mâna celui mai priceput artist din câți există, Dumnezeu. El a modelat un Augustin...

Vrei să răspândești frumosul în jurul tău? Vrei să faci o capodoperă din viața ta? Vrei să cunoști ceea ce este mai frumos, mai sublim, mai înalt din tine? Dorința ta se poate împlini. Important este să te lași în mâna celui mai priceput artist din câți există, Dumnezeu. El a modelat un Augustin, un Ioan Paul al II-lea, un Carlo Acutis, un Dominic Savio, o Tereza de Calcutta. Din mâinile sale au ieșit capodopere ce au făcut lumea mai frumoasă.

Aceasta este ideea subliniată de Papa Francisc în mesajul său pentru ziua vocațiilor din acest an. Celebrului artist Michelangelo Buonarroti îi sunt atribuite aceste cuvinte: „Fiecare bloc de piatră are în interiorul său o statuie și este misiunea sculptorului s-o descopere”. Spunea Papa că vocația se naște grație artei Sculptorului divin care, cu „mâinile” sale, ne face să ieșim din noi înșine, pentru ca să se profileze în noi o capodoperă. Dumnezeu este artistul care a condus atâția oameni din atâtea generații la împlinirea de sine și la fericire.

Dumnezeu continuă să cheme oameni și din generațiile noastre pentru a se lăsa modelați de cuvântul său. Chemarea universală care le îmbrățișează pe toate celelalte este aceea la sfințenie. Toți, credincioși laici, persoane consacrate, preoți avem vocația de a deveni sfinți, de a ne lăsa modelați de Duhul Sfânt și sfințitor.

Un rol deosebit în munca de apostolat, de colaborare la sfințirea credincioșilor îl au preoții. Dumnezeu cheamă și azi tineri generoși care să-l urmeze pe calea Preoției.

Tinerii care doresc să pășească pe această cale și să facă un discernământ cu privire la chemarea lor se pot înscrie la Seminarul Mare Diecezan din Iași. Aici vor găsi preoți formatori și profesori care îi vor ajuta să-și înțeleagă vocația și să se lase modelați de mâinile Artistului desăvârșit, Dumnezeu.

Iată câteva detalii despre admitere:

♦ În perioada 11-13 iulie 2022 are loc înscrierea la Seminar. Aceasta se va putea face telefonic sau printr-un e-mail trimis pe adresa secretariatului Seminarului (secretar@itrc.ro).

♦ Miercuri, 13 iulie 2022, până la ora 19.00, candidații se vor prezenta la Seminar, având asupra lor dosarul cu documentele cerute pentru înscrierea la Seminar și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică. Candidații vor beneficia de masă și găzduire peste noapte.

♦ Joi, 14 iulie 2022, începând cu ora 10.00, candidaţii vor susține un colocviu vocaţional în faţa unei comisii alcătuite din corpul formativ, la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi.

♦ După susţinerea colocviului vocaţional, cei care vor fi declarați admişi se vor înscrie la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, întrucât pregătirea intelectuală a seminariştilor se desfășoară în cadrul acestei instituţii de învăţământ.

♦ Dacă din diferite motive cineva nu se poate prezenta la colocviul vocaţional din ziua de 14 iulie, poate veni într-una din zilele următoare până pe data de 16 iulie 2022, la ora 12.00, nu înainte de a-şi anunţa telefonic intenţia de a veni.

♦ O a doua sesiune de admitere va fi în perioada 5-7 septembrie 2022.

*** Pentru colocviul vocaţional, candidaţii vor trebui să pregătească tematicile prezente în Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri – YOUCAT, Editura „Sapientia”, 2012.

Informaţii mai detaliate se pot obţine de pe situl Institutului Teologic Romano-Catolic (www.itrciasi.ro) și de la secretariatul Institutului: str. Th. Văscăuțeanu, 6, 700462 – Iaşi; telefoane: secretariat: 0232/225228, e-mail: secretar@itrc.ro. Persoane de contact: Pr. dr. Gabriel-Iulian Robu (tel: 0754 299 547) și Pr. Alexandru Roca (tel: 0767 666 911).

Rector,

Pr. dr. Ștefan Lupu