Admissio – Admiterea printre candidații la ordinele sacre

Duminică, 21 noiembrie 2021, în Solemnitatea lui Cristos Regele Universului, cei cinci studenți ai anului III din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași (Dominic Brandiu, Anton Gal, Ioachim Doboș, Daniel Mârț și Alexandru Mîrț) au fost admiși printre candidații la ordinele sacre.

Pentru fiecare seminarist anul III de formare, adică primul an de teologie după cei doi de filozofie, este unul cu totul special. În cadrul acestui an se intră în rândul teologilor, care se disting nu numai prin atitudinea aprofundată a studiilor teologice, ci și printr-un eveniment inițiatic: Admissio, adică admiterea printre candidații la ordinele sacre. Semnul acestei inițieri este primirea reverendei și a colarului.

În acest an, cei cinci membri ai anului III, a avut bucuria de a primi binecuvântarea hainei și admiterea în rândul teologilor din partea Excelenței Sale, Iosif Păuleț, Episcop de Iași. Evenimentul a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.00 din capela seminarului, în Solemnitatea lui Cristos, Regele Universului, fapt deloc întâmplător. Prin această sărbătoare, cei cinci, cu spus primul lor „da” în mod public, angajându-se să rămână statornici pe drumul pe care au pornit, pentru ca în cele din urmă să ajungă slujitori destoinici ai lui Cristos Regele. Este primul pas important în parcursul spre Sfânta Preoție.

Drumul începe cu intrarea în seminar. În primii doi ani deprindem mânuirea armelor cuvintelor și rațiunii, pentru ca în anul al treilea să îmbrăcăm reverenda ca pe o armură de cavaler, pregătindu-ne să intrăm în rândul cavalerilor lui Cristos. Iar arma unui astfel de cavaler, după cum afirma și PS Iosif Păuleț în cadrul omiliei, este sinceritatea. Avem de purtat încă de pe acum o luptă aprigă cu minciuna care dorește să ocupe tronul acestei lumi. Însă pentru noi Regele este Isus Cristos, el care a spus despre sine „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”. De aceea trebuie să ne îndepărtăm de regele fals al minciunii, spunând adevărul, recunoscând atunci când cădem pradă ispitei de a minți și cerând iertare celor în care minciunile noastre au brăzdat răni adânci.

Așadar, alături de colegii noștri pășim și noi mai departe pe drumul spre sfințenie, care pentru seminariști trece prin Sfânta Preoție, amintindu-ne neîncetat cine este adevăratul nostru rege, cine este Adevărul, Isus Cristos.

Ciprian Fechetă