Admiterea la seminar

Razele soarelui ce devin din ce în ce mai arzătoare pe măsură ce intrăm tot mai adânc în miezul verii ne fac tot mai atenți la sfârșitul anului academic ce stă să se încheie, însă ne aduce aminte și că dincolo de vacanța de vară ne așteptă un nou an rodnic. Și la fel cum florile ce se ofilesc nu conțin doar petale ofilite, ci și semințele noilor flori ce vor înflori în urma lor, la fel și sfârșitul de an academic nu așteptă doar să vadă încheierea studiilor studenților, ci și semințele roditoare ce zac în noi candidați. De aceea Seminarul Mare "Sfântul Iosif" din Iaşi îşi deschide şi anul acesta porţile şi îi aşteaptă cu bucurie pe toţi tinerii care doresc să îşi dedice viaţa lui Dumnezeu, Bisericii şi semenilor lor.

Vineri, 19 iulie 2019, va avea loc prezentarea la Seminar şi va fi înmânată la secretariat caracterizarea din partea părintelui paroh.

Sâmbătă, 20 iulie, începând cu ora 09.00, va avea loc un colocviu vocaţional pe care fiecare candidat în parte îl va avea de susţinut în faţa unei comisii alcătuite din profesori şi formatori ai Seminarului. În vederea acestui moment, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi oferă posibilitatea celor care doresc, să vină de vineri seara, 19 iulie, până la ora 18.00, şi să fie cazaţi în Seminar.

După susţinerea colocviului vocaţional, candidaţii vor trebui să se înscrie la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, întrucât pregătirea intelectuală a seminariştilor a fost încredinţată acestei instituţii de învăţământ. Perioada de înscriere este 15-20 iulie 2019. Înscrierile se fac la Secretariatul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică (candidaţii vor putea primi informaţii de la secretariatul Seminarului), după ce în prealabil au susţinut în faţa superiorilor Seminarului din Iaşi colocviul vocaţional.

 

Examenul va avea loc luni, 22 iulie 2019 în aula A 14 a Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi.

Rezultatele vor fi comunicate până la data de 24 iulie 2019.

 

Examenul: Probă orală din Catehismul Bisericii Catolice pentru tineri - YOUCAT (Editura "Sapientia", 2012). Credem că pentru mulţi dintre candidaţi va fi o posibilitate de a intra într-un prim contact cu învățătura Bisericii, în maniera în care ea o propune tinerilor de astăzi.

 

Criteriul de admitere: 40% - proba orală; 60% - media generală de la examenul de bacalaureat

 

Acte necesare la înscriere:

 • Diploma (sau adeverinţă) de bacalaureat;
 • Foaie matricolă a anilor de liceu;
 • Adeverinţă medicală tip;
 • Certificatul de naştere şi o copie după certificatul de naştere;
 • Certificat de căsătorie religioasă a părinţilor;
 • Certificatul de botez şi de mir;
 • Scrisoare de caracterizare din partea parohului (trebuie prezentată la colocviul vocaţional);
 • Scrisoare de caracterizare din partea superiorului (dacă provine de la alte Seminarii)
 • Cerere de înscriere (se completează în momentul înscrierii);
 • Patru fotografii (tip buletin);
 • Copie după Cartea de identitate;
 • Dosar plic.

 

Contact:

- Institutul Teologic Romano-Catolic: tel. +40232/225228 (centrala telefonică a Seminarului)

- e-mail: secretar@itrc.ro (www.itrciasi.ro)

- persoană de contact: Pr. Daniel-Nicu Butacu