Decernarea titlului Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași Cardinalului Luis Francesco Ladaria Ferrer, SJ

Miercuri, 3 aprilie 2019, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în urma propunerii Consiliului Facultății de Teologie Romano-Catolică, Excelenței Sale, Cardinalul Luis Francesco Ladaria Ferrer, SJ, Prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței și președinte al Comisiei Pontificale Ecclesia Dei și al Comisiei Pontificale Biblice din Vatican, i-a fost oferit titlul Doctor Honoris Causa al Universității. Membrii Comisiei responsabili de această decernare au fost: prof. univ. dr. Mihaela Onofrei (Ordonator de Credite, UAIC), prof. univ. dr. Henri Luchian (Prorector UAIC), PS Petru Gherghel (Episcop al Diecezei de Iași), PS Miguel Maury Buendia (Nunțiu Apostolic pentru România), conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu (Decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică), conf. univ. dr. pr. Iulian Faraoanu (Director al Departamentului de Teologie Romano-Catolică) și prof. univ. dr. pr. Emil Dumea (Facultatea de Teologie Romano-Catolică).

În atmosfera de pregătire a vizitei Papei Francisc în România, evenimentul ce s-a desfășurat în această zi este un pas de apropiere între Vatican și România, o întâlnire a unei personalități atât academică, cât și eclezială, cu mediul academic român. Motivul unei asemenea inițiative a fost clar exprimat de către conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, Decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, în cadrul rostirii Laudatio în onoarea laureatului. Motivul este unul dublu, pe de o parte este recunoașterea realizărilor pe care Eminența Sa le-a adunat în cei peste 30 de ani de activitate didactică și de cercetare teologică, iar pe de altă parte este recunoașterea importanței pe care a avut-o și o are în cadrul comunității noastre locale, academică și eclezială. Diploma de decernare a acestui titlu i-a fost conferită de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Ordonator de Credite al Universității „A. I. Cuza” din Iași.

Cu ocazia acestui eveniment Card. Luis Ladaria, SJ, a ținut o conferință pe tema „Ascultarea credinței”. Pr. Ștefan Lupu a subliniat în cadrul Laudatio că ceea ce iese în evidență la prof. Ladaria este relația dintre virtuțile personale și modul de a face teologie, fiind recunoscut nu pentru că învață teologie, ci pentru că învață căi. Drept dovadă, în cadrul conferinței sale ne-a dat o lecție nu despre ceea ce este credința, ci despre cum se trăiește credința în ascultare. Această ascultare este una care izvorăște din harul lui Dumnezeu, care îmbracă chipul ascultător al lui Cristos și care se trăiește în sânul familiei Bisericii. Credința izvorăște din ascultarea Cuvântului Divin (fides ex auditu) și se împlinește în ascultarea filială față de Dumnezeu. Prin intermediul acestei conferințe am pătruns secretul unei activități teologice rodnice, activitate pe care o ovaționăm cu această ocazie, cunoașterea lui Dumnezeu începe, crește și culminează în ascultarea față de el.

Ciprian Fechetă