Exerciții spirituale pentru seminariști

Luni seara 26 septembrie 2022, la ora 21.00, pr. Eugen Lucaci, în vederea noului an formativ, a deschis pentru seminariști Exercițiile Spirituale la Institutul Catolic ,,Sf. Iosif” din Iași, care s-au desfășurat pe parcursul a trei zile, încheindu-se cu Sfânta Liturghie de vineri dimineața. Tema acestor zile de reculegerea a gravitat în jurul imaginii preotului. Pr. Eugen prin programul de rugăciune și meditație a subliniat importanța vocației la preoție, demnitatea preoției și crucea pe care drumul preoțesc o presupune.

În prima zi a exercițiilor spirituale au fost puse în lumină două idei majore: demnitatea preoției și importanța rugăciunii în viața unui preot. Preotul înainte de toate este un om, dar un om care este chemat de Dumnezeu la o demnitate deosebită. Preoția este acel ceva care asigură legătura dintre oameni și Dumnezeu. De aceea la fel de simplu cum cerul dacă nu ar mai avea stele și-ar pierde farmecul și strălucirea, o lume fără preoți ar fi o lume lipsită de lumină. Fiind un simplu om preotul are nevoie de rugăciune la fel cum are nevoie de oxigen. Rugăciunea este aceea care îl ajută pe preot să își poarte greul crucii de zi cu zi.

Miercuri pr. Eugen a vorbit despre celibatul preotului și devoțiunea față de preacurata Fecioară Maria, două puncte esențiale din viața oricărui preot. Citându-l pe sfântul Atanasiu părintele descrie realitatea celibatului ca fiind o floare foarte frumoasă pe care Cuvântul Întrupat a adus-o pe pământ. În a doua parte a fost subliniată maternitatea sfintei Fecioare Maria pentru preoți. Orice preot trebuie să aibă o devoțiune specială față de mama lui Isus, care este și mama preotului. Sfântul Rozariului devine astfel o rugăciune absolut necesară preotului în viața sa spirituală pentru a rămâne aproape de mama sa cerească.

În a treia zi de meditație a fost acordată o importanță deosebită elementelor care sunt necesare formării continue a preotului: Sacramentul Spovezii și direcțiunea spirituală. Un preot care se îndepărtează de Sacramentul Spovezii își pierde simțul păcatului și se îndepărtează de Cristos. La fel este cel care nu acordă importanță direcțiunii spirituale. Un viitor preot care nu are un director spiritual se va conduce singur și se va pierde.

Zilele de reculegere s-au încheiat vineri cu Sfânta Liturghie de dimineață. În cadrul discursului de încheiere pr. Eugen Lucaci și-a exprimat gândul de recunoștință pentru cele trei zile de Exerciții Spirituale pline de roade pentru seminariști. După care părintele a oferit binecuvântare finală împreună cu indulgența plenară.

Antonio Băcăoanu