În perioada 26-30 septembrie în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași s-au desfășurat exercițiile spirituale pentru seminariștii, conduse anul acesta de pr. Francisc Fărcășel, paroh al Parohiei Romano-Catolice „Înălțarea Domnului” Sagna.
Tematicile meditațiilor au surprins diferite aspecte din viața pastorală a preotului. Pentru fiecare tematică abordată, părintele a propus și un model fie din Sfânta Scriptură, fie din viețile sfinților.
Astfel, pentru prima zi modelul propus a fost sf. Vincențiu de Paul, model de caritate și slujire a aproapelui. Accentul a căzut pe iubirea concretă: cine este aproapele meu și ce fac eu pentru el? Slujirea de păstor este o adevărată lepădare de sine, iar „un păstor nu are clipă care să-i aparțină” (sf. Filip Neri).
În cea de-a doua zi am privit către profetul Ilie, mai precis la crizele prin care trece el și la crizele prin care trece poporul evreu: ambiguitatea, duplicitatea, violența, descurajarea și reprezentarea greșită a realității. Părintele a prezentat modul în care acestea apar în viața preotului, dar cu ajutorul Cuvântului lui Dumnezeu a oferit și soluții pentru ele: „Nu ești singur niciodată!”
Duminică părintele a îndreptat atenția spre două virtuți esențiale pentru slujirea preoțească: blândețea și disponibilitatea. „Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine că sunt blând și umil cu inima” (Mt 11,29). Predicatorul a invitat la urmarea modelului Păstorului prin excelență, Isus Cristos.
Seara, la momentele de considerație, părintele a răspuns la diversele întrebări ale seminariștilor și a împărtășit din experiențele sale pastorale, încurajându-i pe studenți să meargă cu toată deschiderea pe acest drum: „De multe ori este greu, dar este foarte frumos!”
Momentul principal al fiecărei zile a fost Sfânta Liturghie și, de asemenea, în fiecare seară studenții au avut oportunitatea de a-l lăuda pe Domnul în cadrul adorației euharistice.
Exercițiile spirituale reprezintă un moment foarte important pentru viața seminarului, fiind intense zile de har, deoarece, după cum cineva care vrea să construiască o casă la început adună materialele, la fel și comunitatea seminarului, înainte de începerea anului academic, își reface forțele din punct de vedere spiritual, pentru a trăi cu fervoare și entuziasm fiecare moment al vieții comunitare.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile cu care ne îmbogățește în fiecare zi! Mulțumim și părintelui Francisc pentru disponibilitatea și deschiderea de care a dat dovadă! De asemenea, mulțumim conducerii seminarului și tuturor celor care s-au implicat pentru buna desfășurare a exercițiilor spirituale!
Dominic Brandiu, anul VI