Experiența întâlnirii miraculoase

Experiența întâlnirii miraculoase

Evanghelia după Sfântul Matei 2,13-18

După ce au plecat magii, iată că îngerul Domnului i-a apărut în vis lui Iosif, zicând: "Sculându-te, ia copilul şi pe mama lui, fugi în Egipt şi stai acolo până când îţi voi spune, pentru că Irod are de gând să caute copilul ca să-l ucidă!" Sculându-se, Iosif a luat copilul şi pe mama lui, în timpul nopţii, şi a plecat în Egipt. A rămas acolo până la moartea lui Irod, ca să se împlinească ceea ce a fost spus de Domnul prin profetul care zice: "Din Egipt l-am chemat pe fiul meu". Atunci Irod, văzând că magii şi-au bătut joc de el, s-a înfuriat şi a trimis să fie ucişi, în Betleem şi în toate ţinuturile sale, toţi copiii de la doi ani în jos, după timpul precis pe care îl aflase de la magi. Atunci s-a împlinit ceea ce a fost spus prin profetul Ieremia care zice: "Un strigăt s-a auzit în Rama. Plângere şi tânguire mare. Rahela îşi plânge copiii şi nu vrea să fie mângâiată, pentru că nu mai sunt".

Meditație

Dragi tineri, țin să caracterizez, lapidar, textul Evangheliei de azi cu binomul întâlnire- neîntâlnire. Pe de o parte, avem întâlnirea Sfintei Fecioare Maria, a Sfântului Iosif și a magilor cu Isus, iar, pe de altă parte îl avem pe Irod care nu îl întâlnește. Care este consecința? Întâlnirea a purtat spre miracol, bucurie, seninătate, grijă, emoție, împlinire. Neîntâlnirea a dus la încrâncenare, disperare, orbire, violență sângeroasă. Diferența constă în faptul că prin întâlnirea cu divinul ai parte de experiența profunzimii vieții, a frumuseții ei transcendente, iar din cauza neîntâlnirii ajungi să trăiești marginal, superficial, urât și nesemnificativ. Întâlnirea veritabilă, profundă, sinceră și bine intenționată cu Dumnezeu, cu tine însuți, cu frații și părinții, cu amicii, colegii de serviciu sau de grup, cu prietenii, iubitul sau iubita îți dă contur, dragă tinere, îți dă direcție, te face să corespunzi ființei tale cele mai intime. Acest tip de întâlnire duce la cunoaștere și recunoștință. Dacă sunt persoane care nu se cunosc pe ele însele, pe Dumnezeu, atât cât ne este cu putință în această lume intramundană, și pe cei apropiați, fără prezumția de a-i cunoaște dezgolindu-i de orice mister, și nu observi la ele recunoștință, înseamnă că nu au făcut încă experiența întâlnirii miraculoase. Experiența întâlnirii nu îți este dată din senin. Priviți la magi. Ce făceau? Erau în căutare. Au plecat din depărtări, geografice, psihice, filozofice, religioase pentru a ajunge la momentul culminant. Apoi, au avut o întrevedere cu Irod, dar l-au întâlnit și pe Isus. Cu alte cuvinte au fost atenți la ceea ce trăiau. Mă întreb acum, dragă tinere, cât mai sunt dispus să părăsesc anumite zone de confort lumesc, social, religios, pentru ca să fac experiența întâlnirii mele cu profunzimile de nedescris? Câtă dorință și așteptare mă mai însoțesc pe drumul vieții? Câtă atenție și seriozitate acord momentelor și persoanelor pe care le întâlnesc?

Citat

“Prietenia este un cadou al vieţii şi un dar al lui Dumnezeu. Prin prieteni, Domnul ne purifică şi ne face să ne maturizăm. În acelaşi timp, prietenii fideli, care sunt alături de noi în momentele dificile, sunt o reflexie a afectului Domnului, a mângâierii sale şi a prezenţei sale iubitoare. A avea prieteni ne învaţă să ne deschidem, să înţelegem, să ne îngrijim de alţii, să ieşim din comoditatea noastră şi din izolare, să împărtăşim viaţa.” Papa Francisc - Christus vivit

Rugăciune

Isuse, și astăzi există multă suferință sub diferite forme! Întunericul inimii noastre face să sufere atâția prunci nevinovați, atâția tineri, părinți, bătrâni și săraci. Te rog să îndrepți privirea mea întunecată spre Tine! Vreau să fiu asemenea copiilor, îmbrăcat cu haina nevinovăției! Vreau să aduc lumină și speranță acolo unde este suferință! Pruncușor divin, ajută-mă! Amin!

Pr. Romeo Neculai

(sursa: https://itinerar-advent2019.blogspot.com)