În Solemnitatea „Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria”, marți, 8 decembrie 2020, 17 tineri au fost hirotoniți diaconi în Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi. Prezent la celebrarea euharistică şi la hirotonirea diaconală a fost PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au concelebrat aproximativ 60 de preoţi şi au fost prezenți, la celebrare, de asemenea, părinţii şi rudele candidaţilor, într-un număr mai redus din cauza condițiilor impuse de pandemie. Corul Seminarului Mare din Iași a animat prin cântările lor această solemnitate. Ziua hirotonirii diaconale a fost precedată de o veghe de rugăciune vocațională și de profesiunea de credință a viitorilor diaconi, ce au avut loc pe 7 decembrie la ora 19.00.
După procesiunea solemnă de la începutul celebrării euharistice, PS Iosif Păuleț s-a adresat tuturor celor prezenți, dar și celor care au participat fie prin undele radio sau prin internet, spre a-i însoți cu rugăciunile lor pe candidații la treapta diaconatului.
Imediat după proclamarea evangheliei, Mons. Benone Farcaş, rectorul Seminarului din Iaşi, a citit numele celor 17 candidaţi, parohia de provenienţă şi numele diecezei în care vor sluji, la care candidații au răspuns cu fermitate: „Prezent”. Acest răspuns simplu dorește să însumeze atât dorința candidaților de a sluji Biserica, dorință care i-a însoțit pe tot parcursul formării lor, cât și toată pregătirea intelectuală, umană, spirituală și pastorală pe care au urmat-o pe acest parcurs formativ. Astfel, ei şi-au manifestat public dorinţa de a-l urma cu hotărâre şi responsabilitate pe Dumnezeu, slujind turma Sa, rostind cu fermitate, în faţa păstorului diecezei, a preoţilor şi a credincioşilor: „Vreau!”.
În omilia sa, PS Iosif Păuleț a vorbit despre Dogma Neprihănitei Zămisliri atât din punct de vedere istoric cât și teologic, accentuând faptul că Dumnezeu este cel care vine în întâmpinarea omului, El este cel care îl cheamă pe om și-l face părtaș pe acesta la planul Său de mântuire. Adresându-se candidaților la treapta diaconatului, PS Iosif Păuleț a evidențiat legătura care există între chemarea particulară pe care Dumnezeu le-a adresat-o tinerilor candidați și planul Său de mântuire, un plan care se desfășoară de-a lungul istoriei lumii și în care Dumnezeu a binevoit a-i trimite și pe ei spre a fi mesageri ai iubirii Lui în lume.
După omilie, a urmat ceremonia de hirotonire a candidaților la treapta diaconatului prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț. Un moment special a fost reprezentat de acela în care candidaţii au fost prosternaţi la pământ, în timp ce era invocat sprijinul Bisericii Triumfătoare prin cântarea litaniei tuturor sfinților, pentru ca cei 17 tineri să fie susţinuţi în promisiunile lor pe care le-au făcut în vederea slujirii lui Dumnezeu și a Bisericii.
Celebrarea sfintei Liturghii a continuat cu rostirea Crezului şi cu liturgia euharistică. La sfântul altar au urcat doi dintre diaconii nou sfinţiţi pentru a sluji în cadrul liturgiei euharistice.
Înainte de binecuvântarea finală, PS Iosif Păuleț a dorit să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru darul oferit celor 17 tineri diaconi de a fi vestitori ai Evangheliei în lume. PS Iosif Păuleț i-a felicitat pe tinerii diaconi pentru răspunsul afirmativ cu care s-au prezentat în fața chemării lui Dumnezeu, și le-a mulțumit familiilor acestora pentru tot efortul pe care l-au depus în creșterea și în formarea lor integrală. PS Iosif Păuleț le-a adresat tinerilor diaconi și un cuvânt de încurajare în misiunea la care au fost chemați, îndemnându-i pe credincioși spre a se ruga lui Dumnezeu pentru ca El să-i ajute în munca lor pastorală.
Noii diaconi hirotoniţi în ziua de 8 decembrie 2020:
Pentru Dieceza de Iași:
1. Antili Liviu-Leonard (Tămășeni);
2. Budău Narcis-Iosif (Satu Nou, Bacău);
3. David Eduard-Cristian (Tuta);
4. Dămătărc Toma (Roman „Sfânta Tereza”);
5. Doboș Claudiu Ignațiu (Valea Seacă);
6. Gundel Richard-Mihai (Gura Humorului);
7. Minac Ionuț Lucian (Piatra Neamț „Sfântul Iosif Muncitorul”);
8. Păuleț Marian (Pildești);
9. Simon Ștefan Emanuel (Șcheia);
10. Talaz Adrian (Arini);
Pentru Arhidiecaza de București:
11. Cochior Iulian (Valea Mare);
12. Fechet Iosif-Adrian (Barticești);
13. Onode Paul-Gabriel (Somușca);
Pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali:
14. Cobzaru Adrian (Gherăești);
15. Pal Gabriel (Bacău, „Sfânta Cruce”);
16. Pița Emanuel (Buruienești);
17. Vătămănelu Marian-Emanuel (Tămășeni).
Silviu Șaran,
seminarist în anul V