Hramul Seminarului Mare și instituirea de lectori și acoliți

Sâmbătă, 19 martie 2022, la ora 11.00, PS Iosif Păuleț a prezidat Liturghia pontificală în capela Seminarul Mare Diecezan din Iași cu ocazia hramului Seminarului, Sfântul Iosif, patronul Bisericii Universale. Cu această ocazie au fost conferite și slujirile de lectori și acoliți seminariștilor din Anul IV, respectiv Anul V.

Ca de fiecare an, după cum sublinia și PS Iosif Păuleț în cadrul predicii, învățăm de la sfântul Iosif cum se trăiește cu adevărat slujirea lui Isus în Biserică. Tocmai de aceea, în Solemnitatea Sfântului Iosif, patronul seminarului, seminariștii anilor IV și V primesc slujirile lectoratului și acolitatului. Ei devin purtători ai lui Cristos în lume, așa cum a fost și tatăl săi purtător de grijă. Iată câteva dintre mărturiile celor ce au primit aceste slujiri:

„Azi a fost o zi specială, atât pentru faptul că am avut aproape de mine familia și prietenii, cât mai ales pentru faptul că am devenit Vestitor al Cuvântului lui Dumnezeu în Biserică! Îmi doresc ca atât eu, cât și colegii, să rămânem mereu cu inima deschisă pentru a primi Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, pentru ca mai apoi să-l dăm și altora!” (Laurențiu Daniel Timaru, anul IV)

„Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru că mi-a deschis calea către acest minister de lector în cadrul Bisericii și îmi doresc din inimă să pot prin intermediul lui să-i pot sluji bine pe frații mei.” (Mihai Ispas, anul IV)

„În mâini astăzi, Doamne, mi-ai pus Cuvântul,

Cu el să sădesc pe al tău ogor;

Prin roadele lui, să-nnoiască pământul,

Și inima bună a-ntregului popor.

 

Pe buze, Doamne, astăzi, pusu-mi-ai Cuvântul,

Ce miere mult o-ntrece în dulceață;

Și zi de zi îmi reînnoiește cântul:

Slăvit fie Cuvântul ce datu-mi-a viață!

 

În inimă, de azi Doamne, să-mi stea Cuvântul,

Cu-a lui putere să devin ca Cristos;

Ca nici arșița, nici viscolul, nici vântul,

Să nu mă poate despărți de Cristos.” (Laurențiu Diac, anul IV)

 

„A fost o BUCURIE de nedescris pe care am trăit-o cu toții în unitate, cei prezenți și cei uniți cu noi în rugăciune, adunați împrejurul Mesei Cuvântului și a Mesei Euharistice în cadrul Liturghiei Pontificale. Îți mulțumim frumos, Doamne Isuse Cristoase, pentru că ne-ai ales și ne-ai chemat să îți slujim cu fidelitate și castitate în caritate! Îți mulțumim frumos pentru bucuria pe care ne-ai chemat să o împărtășim alături de tine! Îți mulțumim pentru că astăzi ne-ai consolat cu harurile tale, făcându-ne să înțelegem că într-adevăr îndeplinim voința ta. Amin.” (Anton Bârlescu, anul V)

„O experiență cu adevărat edificatoare, care nu doar că mi-a produs o bucurie interioară foarte mare, dar de asemenea mi-a dat speranță pentru păși mai departe către Sfânta Preoție. Am fost plăcut surprins să văd din nou capela seminarului nostru plină până la refuz de familiile celor în sărbătoare. Acest lucru a dus la o mai profundă înțelegere a faptului că aceste ministere nu sunt pentru cei ce le primesc, ci pentru cei din jur, pentru Biserică.” (Ionel Gabriel Cojocar, anul V)

„A fost o zi de o mare însemnătate pentru mine. Slujirea acolitatului pe care am primit-o reprezintă o ocazie foarte bună de a aprofunda relația mea cu Isus din Euharistie. Dacă până acum doar îl primeam pe Isus în Euharistie, acum îl pot oferi și altora trăind o nouă dimensiune a carității. Îi mulțumesc Domnului că m-a găsit vrednic de o asemenea slujire și îl rog să mă învrednicească în continuare să îl slujesc așa cum se cuvine în frații mei.” (Ionul Laurențiu Budău, anul V)