Încheierea Anului Universitar 2024

Luni, 10 iunie 2024 în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” s-a celebrat Sfânta Liturghie prezidată de episcopul Iosif Păuleț împreună cu tinerii absolvenți ai programului de licență, Asistență socială și Teologie pastorală. În cadrul omiliei părintele Iulian Robu pornind de la evanghelia zilei a subliniat importanța sintagmei „a fi fericit” pusă în legătură cu identitatea creștinului. Pericopa evanghelică a fericirilor ne îndeamnă la a fi cât mai asemănători cu Mântuitorul nostru răspândind o cultură a fericirilor de pe munte. „Etimologic, cuvântul cultură provine din sfera agriculturii. Cultura înseamnă cultivarea omului însuși. Tatăl este cultivatorul iar Fiul semănătorul Evangheliei”, evidenția părintele în predica sa. Tinerii absolvenți creștini au misiunea de a răspândi în cultura contemporană mesajul evanghelic și fericirea identității creștine. După jertfa euharistică, momentul în care mulțumirile s-au îndreptat către Dumnezeu, în „Aula Magna” a Seminarului s-au acordat premiile studenților absolvenți iar mai apoi profesorii au primit și ei aprecierea și recunoștința acestora pentru toată îndrumarea în ciclul de studii. În încheierea evenimentului episcopul Iosif Păuleț împreună cu părintele rector și-au exprimat recunoștința și bucuria față de profesori și studenții absolvenți.

Să citim și câteva mărturii frumoase: „Finalitatea celor două specializări este aceea de a naște și a forma în cei ce le parcurg dorința tot mai aprinsă pentru un apostolat în slujba celorlalți. Tocmai datorită acestei dorințe, sărbătoarea de astăzi n-a fost atât una academică, cât mai ales una a mărturiei. Într-o pluralitate culturală, evidențiată de  pr. Iulian Robu în cadrul conferinței sale, am fost chemați să dăm mărturie despre cultura acestei facultăți, cultura pe care am încercat să o adoptăm și să o integrăm în viața noastră, și anume cultura iubirii. Ziua de ieri a fost o zi a mărturiei despre cultura fundamentată pe Iubire și însușită din iubire. Le mulțumesc tuturor celor care, în acest frumos parcurs al studiilor de licență, m-au ajutat să înțeleg că la baza studiului trebuie să stea mereu iubirea pentru Dumnezeu, pentru aproapele, cât și față de propria persoană”! (Arcana Dominic, absolvent al specializării Teologie Romano-Catolică Pastorală, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași )

„Ziua de 10 iunie 2024 nu a fost o zi oarecare mai ales pentru noi, studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iaşi. Într-o atmosferă de sărbătoare şi plini de emoții am păşit iarăşi pragul Institutului Teologic Romano-Catolic din laşi. De această dată am făcut-o pentru a ne bucura împreună cu cei dragi de aceste momente unice în viețile noastre, și anume absolvirea gradului de licență. Se pare că cifra 10 a avut o simbolistică aparte: data de 10, liturghia la ora 10, studenți de 10. O bucurie imensă ne-a adus-o Preasfinţitul losif Păuleţ, care a celebrat Sfânta Liturghie, precum şi părintele Iulian-Gabriel Robu, care a făcut o predică pe înţelesul tuturor. Totodată, el a fost şi cel care ne-a vorbit atât de frumos despre cultură în cadrul festivității de absolvire, prezentate de reprezentantul facultății, Cătălina Popescu. Părintele decan, Ştefan Lupu, ceilalți preoți prezenți, precum și profesorii, rudele şi prietenii ne-au susținut şi ne-au făcut să ne simțim mândri de noi, de ceea ce am realizat. E greu de descris în cuvinte ceea ce mi s-a întâmplat mie personal, mai ales că în urmă cu 10 ani am terminat liceul. Dar ceva m-a determinat să fac acest pas, acela de a urma o facultate. Mulțumesc din suflet tuturor celor care m-au susţinut, dar şi celor care m-au îndemnat să urmez acest drum. De asemenea, îi felicit atât pe colegii mei, cât și pe cei care îşi depăşesc condiția umană”. (Lucaci Robert, absolvent al specializării Teologie Romano-Catolică Asistență Socială, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași)

„Personal, am trăit emoții intense, emoții care m-au făcut să realizez că sunt norocoasă să mă declar absolventă a Facultății de Teologie Romano-Catolică. Am fost norocoasă atât din punct de vedere al oportunităților oferite, cât și din punct de vedere al oamenilor pe care i-am întâlnit în cadrul acestei facultăți, începând cu domnii profesori (care ne-au sprijinit în fiecare moment și de la care am acumulat informații prețioase), până la colegi (care m-au învățat să apreciez momentele petrecute alături de ei). Îmi va fi dor…”. (Lauș Luiza, absolventă a specializării Teologie Romano-Catolică Asistență Socială, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași)

„În timpul celor trei ani de studiu de licență am avut privilegiul de a studia într-o școală clasică, serioasă și riguroasă, în locul potrivit pentru rafinare intelectuală, morală și spirituală. La Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, este vorba de chemare, de vocație, dar nu numai. În tot acest parcurs, am fost înconjurați de o pregătire complexă și completă, sprijin pentru a deveni oameni bine formați în a modela societatea în care trăim.

Luni, 10 iunie 2024, noi, absolvenții specializărilor Teologie Romano-Catolică Asistență Socială și Teologie Romano-Catolică Pastorală, preoții profesori, profesorii, reprezentanții instituțiilor de practică și de voluntariat, colegii, familiile și prietenii, sub semnul solemnității și al reverenței, ne-am întâlnit să celebrăm absolvirea studiilor de licență. În timpul desfășurării ceremoniei, am trăit împreună momente de celebrare a realizărilor academice și spirituale, prilej de recunoștință, dar și de reflecție, reprezentând un pas simbolic către viitorul nostru vocațional și misionar.

Liturghia, prezidată de Preasfinția Sa Iosif Păuleț, Episcop de Iași, și rugăciunile care au precedat ceremonia Cursului Festiv au adăugat un sentiment de sacralitate și de reflecție spirituală. „De aceea, m-am rugat şi mi-a fost dată priceperea, am invocat şi a venit la mine Duhul înţelepciunii. Am preferat-o sceptrelor şi tronurilor şi bogăţia am considerat-o nimic în comparaţie cu ea”, Cartea Înțelepciunii (7, 7-8). În cadrul Cursului Festiv, care a avut loc în Aula Magna a Institutului Teologic-Romano-Catolic din Iași, Părintele Ștefan Lupu, Decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, a strigat pentru ultima dată catalogul cu studenții absolvenți ai celor două specializări; totodată, am trăit emoția participării la ultima lecție din programul de licență, susținută de Părintele Iulian Robu, sub titulatura Lectio Magistralis, cu tema Cultură și educație. Acum, la final, privim cu recunoștință către toți cei care ne-au fost alături cu devotament, cu pasiune, cu blândețe și cu credință pentru a ajunge la acest moment de încununare a celor trei, respectiv patru ani de studiu. Cu gratitudine”! (Cătălina Popescu, absolventă a specializării Teologie Romano-Catolică Asistență Socială, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași)

                                                                                                                                                Panaitescu Dominik