Întâlnirea anuală regională a Federației Biblice Catolice din Europa Centrală

Joi, 24 octombrie 2019, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” Iași, la ora 18.00, a avut loc o întâlnire a Federației Biblice Catolice din Europa Centrală cu comunitatea seminarului, întrucât în perioada 22-25 octombrie 2019, Seminarul Mare a fost gazda întâlnirii anuale a acestei Federații (Catholic Bible Federation Central Europe Sub-region Annual Meeting). La această întâlnire au participat părinții profesori din seminar, seminariștii și PS Petru Gherghel, Episcop Emerit de Iași, moderator fiind pr. Edurad Patrașcu (Departamentul de Cercetare Biblică al Diecezei de Iași).

Evenimentul a fost deschis de pr. Ieronim Budulai care a prezentat o nouă carte pe care el a scris-o despre sfântul său patron, Sfântul Ieronim. Pr. Eduard Patrașcu a rostit un cuvânt introductiv referitor la figura măreață a Sfântului Ieronim, care și-a lăsat o adâncă urmă în istoria Bibliei în Biserică, prin comentariile sale biblice, dar mai ales prin traducerea Sfintei Scripturi în limba latină, Vulgata.

Pr. Ieronim Budulai a descris succint izvoarele acestui volum, și a scos în evidență diferitele motive ce l-au determinat să redacteze o asemenea scriere: aniversarea a 1600 de ani de la moartea sfântului (420 - 2020), valoarea acestei figuri pentru creștinii de astăzi, dar mai ales importanța pe care o rare Sfântul Ieronim pentru el (fiind propriul său patron). A împărtășit apoi din lucrarea sa, citind câteva paragrafe din carte și dând în dar câte un exemplar tuturor celor prezenți.

Pe urmă, Fr. Jan J. Stefanów, svd., Secretarul General al Federației Biblice Catolice, a prezentat pe larg identitatea acestei federații subliniind: originea ei, structura, membrii, inițiativele, activitatea etc. Finalitatea acesteia este acea de a însufleți o pastorație biblică în Biserica din lumea întreagă, o reaprindere a lecturii Sfintei Scripturi în lumea de astăzi. La sfârșitul prezentării PS Petru Gherghel a ținut să mulțumească și să-și exprime bucuria de a participa la un astfel de eveniment.

Prezentările au fost concluzionate de un scurt recital susținut de tenorul Marius Boroș acompaniat la pian de Balázs Balaskó.

Ciprian Fechetă