Întâlnirea dintre preoții profesori de la Seminarul de la Alba Iulia și cei de la Iași (16-18 iunie 2023)

În perioada 16-18 iunie 2023, a avut loc întâlnirea anuală dintre preoții profesori de la Seminarul major de la Alba Iulia și cei de la Seminarul din Iași. Această întâlnire a devenit deja o tradiție; în general, întâlnirea are loc alternativ, anual, o dată în Arhidieceza de Alba Iulia, și anul următor la Iași. Legăturile dintre cele două Institute teologice merg înapoi în timp. Pentru o perioadă, din cauza regimului comunist, Seminarul din Iași a fost închis. În anul 1956, din punct de vedere civil, Institutul de la Iași a fost redeschis ca „secţia română” a Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba-Iulia, unde funcţiona „secţia maghiară”, şi ambele secţii au fost recunoscute în 1965 de către statul român ca „Institutul Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar”, prin decizia Departamentului Cultelor de pe lângă Consiliul de Miniştri, Direcţiunea Studii, nr. 11.141 din 31.07.1965. Mai ales din acea perioadă s-au consolidat legăturile frățești și academice dintre cele două institute.

 

Anul acesta întâlnirea a avut loc în Parohia Catolică din Băile Tușnad. De la Seminarul din Iași au participat cinci preoți din echipa formativă, conduși de pr. Rector Ștefan Lupu. Întâlnirea a cuprins schimburi de experiență, discuții despre situația celor două Seminarii, un scurt program artistic pregătit de copiii de la Parohia Băile Tușnad, sfinte Liturghii, întâlniri cu preoții și ierarhii locului, vizite cu caracter religios și cultural la Bisericile istorice de la Ghelința, Sânzieni, Târgu Secuiesc etc.

Le adresăm un cuvânt de mulțumire preoților profesori de la Seminarul din Alba Iulia, preoților parohi și călugări, și credincioșilor pe care i-am întâlnit, pentru ospitalitatea arătată și pentru semnele de apropiere și fraternitate creștinească.

 

ITRC