ITRC: Întâlnire vocațională cu tinerii oaspeți și parohiile diecezei (20 martie)

Sâmbătă, 20 martie, începând cu ora 11, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, tinerii participanți la Zilele Seminarului în perioada 18-21 martie, au participat la un moment de promovare vocațională pregătit de seminariști, moment la care, pe calea internetului, cu ajutorul Ercis Media, au putut participat și ministranții din parohiile Diecezei de Iași, din sânul cărora ne rugăm să înflorească viitoare vocații la Sfânta Preoție. Dintre comunitățile care și-au anunțat prezența virtuală, și dintre care unele au fost parte activă, au fost Săbăoani, Butea, Ciucani, Pustiana, Iași, Huși, Barticești, Fărcășeni, Satu Nou, Traian, Tămășeni, Sagna și multe altele care au urmărit momentul online. Le mulțumim tuturor parohiilor diecezei, părinților parohi și vicari care susțin vocațiile și se roagă pentru seminariști.

 

Evenimentul a fost deschis de cuvântul gazdei nu numai al acestui eveniment, ci și al Zilelor Seminarului „Sfântul Iosif” din Iași, Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași. A urmat un scurt filmuleț în care seminaristul Enășoae Bogdan i-a purtat pe urmăritori pe holurile seminarului și pe urmele pașilor parcurși de seminariști zilnic. Prezentarea sa a fost întărită ulterior de mărturia părintelui diacon Doboș Claudiu Ignațiu despre parcursul său în seminar ce l-a condus spre pasul important al diaconiei.

Mărturia și cuvintele sale au fost prelungite în discursul părintelui spiritual din cadrul seminarului, Daniel Iacobuț, care a pus accentul atitudinea de fond care le este călăuză seminariștilor în drumul lor de formare, în special formarea lor spirituală.

Toate aceste mărturii au transmis bucuria seminariștilor de a păși pas cu pas pe drumul spre Sfânta Preoție. Iar această bucurie a fost transmisă într-un chip deosebit de părintele diacon Simon Ștefan acompaniat la pian de Mihai Chichiriță, la nai de Ignat Alexandru și la percuție de Mîrț Daniel, prin intermediul unui cântec vocațional la care s-au alăturat și glasurile celor prezenți. Aceeași emoție au încercat să o transmită și seminariștii anilor IV și V pe calea unei pantomime despre drumul anevoios al unui tânăr care dorește să fugă de păcat pentru a trăi în virtute.

În cele din urmă cuvântul a fost predat participanților la acest eveniment: în primul rând au fost câteva grupuri de ministranți care au transmis câteva gânduri celor din seminar, a urmat mărturia unui participant la Zilele Seminarului care i-a încurajat și pe ceilalți să se apropie de seminar și de Dumnezeu. În cele din urmă Excelența Sa, Iosif Păuleț, Episcop al Diecezei de Iași, le-a adresat un cuvânt de încurajare tuturor participanților.

Momentul final al acestui eveniment l-a constituit un scurt metraj realizat de părinții diaconi care are ca temă tocmai drumul unui tânăr până în pragul sfințirii și intrării în rândul clericilor.

 

Se povestește că în Africa era un mare atlet care alerga cu o viteză incredibilă, o viteză care îl ajuta să câștige fiecare cursă. Însă, pe lângă condiția fizică el mai avea un secret, faptul că se pregătea pentru fiecare cursă, alergând o oarecare distanță chiar până la locația unde avea să se petreacă cursa. Era o alergare în vederea alergării care conta. Tot la fel este și adunarea . Este o adunare în vederea unei adunări care contează. Iar această adunare este de fapt speranța că cu unii dintre cei prezenți în aulă, ba poate chiar și cu unii dintre ministranții care urmăreau de acasă se vor aduna în seminar din nou ca și colegi, și astfel să alerge împreună pe drumul seminarului. S-a dorit ca prin acest moment să înflorească speranța că mulți dintre cei prezenți fizic sau de acasă, odată și odată vor păși pragul seminarului, fie că este vorba despre Seminarul Mare de la Iași, fie că este vorba despre Seminarul Mic de la Bacău de unde au venit și vin mulți tineri doritori să fie preoți.

 

Tot acest eveniment vă stă la dispoziție pe platforma Ercis Media (Linkul:  https://www.youtube.com/watch?v=igvWzeB7ipU  )

 

Ciprian Fechetă