Liturghia de deschidere a anului academic 2019-2020

Marți, 1 octombrie 2019, la ora 11.00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași Excelența Sa Episcopul Iosif Păuleț a celebrat Sfânta Liturghie de deschidere a noului an formativ pentru seminariști. La această Sfântă Liturghie au participat PS Aurel Percă (Episcop Auxiliar de Iași), PS Petru Gherghel (Episcop emerit) și Excelența Sa Anibal Saldaña Santamaría (Prelat de Panama), alături de părinții profesori din cadrul seminarului și părinții oaspeți.

Cuvântul de deschidere la începutul celebrării l-a oferit Mons. Benone Faracaș (Rector al seminarului) care a subliniat fericita ocazie pe care o avem în acest an de a debuta noul ciclu formativ împreună cu episcopul nou-sfințit al Diecezei de Iași, Excelența Sa Iosif Păuleț. De asemenea a adresat un cuvânt de gratitudine față de toți cei prezenți.

Cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de către PS Iosif Păuleț. A adresat în primul rând un cuvânt de încurajare pentru seminariști și pentru ceilalți studenți, în special celor care au ales să studieze teologia. Această încurajare a fost, totodată, un semnal de conștientizare a misiunii studenților. În tinerii studenți zace viitorul societății și al Bisericii, de aceea formarea lor trebuie să fie destoinică. Iar o formare destoinică nu se realizează de unul singur, ci împreună cu Dumnezeu. El ne-a adresat în prima lectură din această zi un mesaj de speranță: Dumnezeu este cu noi și ne mângâie în orice greutate cu tandrețea sa divină, „Dumnezeu ne este și tată și mamă” iubindu-ne cu o iubire veșnică și necondiționată.

Ca model și mijlocitoare pentru drumul ce îl începem astăzi, ca în fiecare an, Dumnezeu ne-o oferă pe Sfânta Tereza a Pruncului Isus, patrona secundară a seminarului. Ea s-a simțit iubită de Dumnezeu. La fel trebuie să ne simțim și noi, mai ales în clipele cele mai grele din viața noastră.

Astfel, purtând în suflet iubirea divină, siguranța că Dumnezeu nu ne abandonează și binecuvântarea pe care el ne-a oferit-o în această zi prin mâinile Preasfințitului Iosif Păuleț începem un nou an în care să creștem frumos în fața lui Dumnezeu și a oamenilor.

Ciprian Fechetă