Liturghia de deschidere a anului academic 2020-2021

Joi, 1 octombrie 2020, la ora 11.00, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași Excelența Sa Episcopul Iosif Păuleț a celebrat Sfânta Liturghie de deschidere a noului an formativ pentru seminariști. La această Sfântă Liturghie a participat PS Petru Gherghel (Episcop emerit), alături de părinții profesori din cadrul seminarului.

Cuvântul de deschidere la începutul celebrării l-a oferit Mons. Benone Farcaș (Rector al seminarului) care a subliniat fericita ocazie pe care o avem în acest an de a debuta noul ciclu formativ împreună cu episcopul Diecezei de Iași, Excelența Sa Iosif Păuleț. De asemenea a adresat un cuvânt de gratitudine față de toți cei prezenți.

Cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de către PS Iosif Păuleț. Drept cuvânt de început, Excelența Sa ne-a deschis ochii spre calea sfințeniei, care, într-o perioadă din Istoria Bisericii, era un stil de viață foarte apreciat de lume. Foarte mulți tineri erau atrași de viața consacrată pentru a ajunge la sfințenie. Totuși, pentru a fi sfinți, nu trebuie să facem lucruri ieșite din comun. Împlinindu-ne datoriile pe care le avem de făcut zilnic și respectând planul lui Dumnezeu, putem ajunge la sfințenie.

Un exemplu concret în această privință este Sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana secundară a seminarului nostru. Această sfântă a îndeplinit cuvintele lui Isus : „Adevăr vă spun, dacă nu veți deveni asemenea copiilor, nu veți intra în împărăția cerurilor”. Excelența Sa ne-a îndemnat să o urmăm, ducând o viață simplă și umilă pe calea sfințeniei, oferind totodată un mesaj de încurajare tuturor studenților și profesorilor universitari.

Astfel, purtând în suflet iubirea divină, siguranța că Dumnezeu nu ne abandonează și binecuvântarea pe care el ne-a oferit-o în această zi prin mâinile Preasfințitului Iosif Păuleț începem un nou an în care să creștem atât spiritual cât si uman în fața lui Dumnezeu.

Gherghel Marius