Liturghia de deschidere a anului academic 2022-2023

Sâmbătă, 1 octombrie 2022, în sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, Patroana secundară a Seminarului Major „Sfântului Iosif” din Iași, ca în fiecare an, a avut loc deschiderea anului academic pentru seminariști. Acest eveniment a fost marcat de o Sfântă Liturghie solemnă în capela seminarului prezidată de PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași. La acest eveniment a participat PS Petru Gherghel, Episcop Emerit de Iași, pr. Eduard Giurgi, reprezentant al Arhidiecezei de București, și întregul corp profesoral și formativ al seminarului în frunte cu pr. Ștefan Lupu, rectorul seminarului.

 

Timp de câteva zile seminariștii s-au pregătit pentru începerea unui nou an de formare: și-au aranjat camerele, s-au instalat în clase, au pus în ordine spațiile din seminar, înăuntru și în afară, și, în mod deosebit, s-au pregătit sufletește prin zilele de exerciții spirituale. În urma acestei pregătiri a sosit momentul deschiderii oficiale.

 

La ora 11.00 s-au strâns toți în capelă și am început în jurul altarului o nouă etapă de formare în drumul spre preoție. În cadrul celebrării, pr. Cristian Bîrnat, noul formator al seminarului, a depus jurământul de credință.

 

PS Iosif Păuleț, în cadrul omiliei, i-a îndemnat pe seminariști să urmeze exemplul sfinților, care nu sunt altceva decât „pagini vii ale evangheliei”. Dintre toți sfinții, seminariștii ar trebui să privească în special asupra Sfintei Tereza a Pruncului Isus, alegând „calea cea mică” indicată de Isus în evanghelie: „dacă nu veți deveni asemenea copiilor, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Mt 18,3). Fiecare dintre noi este chemat să pășească pe această cale a umilinței, virtute fundamentală a credinței creștine.

 

Așadar la început de drum seminariștii nu sunt singuri, îl au aproape mereu pe Dumnezeu, îl au aproape pe păstorul diecezei, îi au aproape pe cei din Arhidieceza de București, și în plus, îl au aproape pe PS Petru Gherghel care, cu această ocazie, și-a mărturisit bucuria de a participa, ca în fiecare an, la sărbătoarea seminarului nostru.

 

Prin prezidarea Liturghiei de deschidere a anului academic, PS Iosif Păuleț a început vizita pastorală în Dieceza de Iași. El a ales Seminarul Mare Diecezan din Iaşi drept prima instituție vizitată și va rămâne în mijlocul comunității noastre până pe 4 octombrie.

 

Dumnezeu să aibă grijă de noi și să ne binecuvânteze în drumul de formare!

 

Gherghel Marius