Pelerinajul credinței la Roma (10-16 februarie)

În perioada 10-16 februarie, seminariștii Institutului Teologic „Sf. Iosif” din Iași, însoțiți de echipa formativă a seminarului și de câțiva preoți profesori, au făcut un pelerinaj la Roma pentru a se întări în credință și în legătura cu urmașul lui Petru, Suveranul Pontif.

Itinerariul a început vineri, 10 februarie, în capela Seminarului nostru, unde ne-am rugat lui Dumnezeu să ne binecuvânteze pentru ca acest drum să aducă roade în viața noastră. La Roma am fost cazați la Villa Letizia aproape de Via Aurelia.

În ziua de 11 februarie, am vizitat cele mai importante obiective ale Romei. Drumul nostru a început în piazza Navona, de unde ne-am deplasat către biserica Santa Maria in Vallicella, loc unde este înmormântat sfântul Filip Neri, numit și „sfântul bucuriei”. Ne-am oprit apoi la Lago di Torre Argentina. Apoi am admirat Chiesa del Gesù, loc în care este înmormântat sfântul Ignațiu de Loyola și unde se află mâna dreaptă a sfântului Francisc Xaveriu, care, conform unei tradiții, a botezat șapte sute de mii de oameni. Itinerariul nostru a continuat către piazza Venezia, unde se află columna lui Traian, o mărturie a luptelor purtate între daci și romani, și Colina Capitoliului. Am poposit apoi la biserica ,,Sfinții Cozma și Damian”, rugându-ne rugăciunea Angelus. Prânzul l-am luat la Colegiul Irlandez, unde am cunoscut mai mulți preoți studenți. După prânz, turul nostru a inclus vizitarea bazilicii ,,Sfântul Clement”, loc unde sunt înmormântați sfântul Clement Romanul și sfântul Ciril, apostol al popoarelor slave. Ne-am oprit la Coloseum, loc pătat de sângele martirilor. Am vizitat Universitatea Pontificală Gregoriana, Fontana di Trevi și biserica „S. Louis”, unde se află celebra pictură a lui Caravaggio care înfățișează chemarea lui Matei. Ne-am oprit la Panteon, unde ne-am adunat în jurul altarului pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru minunatul dar al credinței. După Sfânta Liturghie, am vizitat biserica „Santa Maria sopra Minerva”, care adăpostește mormântul sfintei Ecaterina de Siena.

În a treia zi, 12 februarie, am vizitat bazilica „Sfântul Petru” din Vatican, inima Bisericii Catolice. Aici am admirat „Pietà” lui Michelangelo, ne-am rugat în cripta unde sunt înmormântați papii, și am urcat în cupola bazilicii, de unde am avut o priveliște deosebită asupra Romei. Ne-am rugat împreună cu Sfântul Părinte și cu persoanele prezente în piață rugăciunea Angelus. După prânz am participat la Sfânta Liturghie în biserica „San Vitale”, împreună cu una dintre comunitățile de români din Roma, care ne-a oferit cina, dar înainte de toate, o frumoasă mărturie de credință.

A patra zi, 13 februarie, am vizita abația de la Montecassino, fondată de sfântul Benedict, patron al monahismului occidental. După ce am oferit Tatălui Ceresc jertfa Fiului în Duhul Sfânt în capela abației, am avut parte de un tur cu un ghid profesionist, analizând istoria zdruncinată a mănăstirii. După prânz, ne-am deplasat la Aquino, locul nașterii sfântului Toma, unul dintre cei mai mari piloni ai teologiei Bisericii Catolice. Seara, ne-am așezat în genunchi în fața Mântuitorului prezent în Sfânta Taină în biserica comunității de români de la Cesano, comunitate plină de viață și de credință. Și lor le mulțumim pentru marea generozitate cu care ne-au oferit cina.

Am început ziua următoare, 14 februarie, cu vizitarea Universității Pontificale Laterane, universitate la care este afiliat Institutul nostru. După aceea, am vizitat baptisteriul, dar și bazilica „San Giovanni” din Lateran, care este considerată mama tuturor Bisericilor. PS Benoni Ambăruș, episcop auxiliar al Diecezei de Roma, a fost ghidul nostru la Seminarul Roman Major. Am vizitat bazilica „Santa Maria Maggiore”, admirând relicva ieslei lui Isus, rugându-ne la icoana Sfintei Fecioare Maria „Salus Populi Romani” și celebrând jertfa euharistică în Capela Sistina a bazilicii. După prânzul luat la Colegiul Lombard ne-am îndreptat pașii către bazilica „San Paolo fuori le mura”, rugându-ne la mormântul Apostolului Neamurilor. Apoi am vizitat biserica „Quo vadis” și, conduși de un ghid profesionist, am văzut catacombele „San Calisto”, unde ne-am dat seama de veridicitatea maximei lui Tertulian: „Sanguis martyrum semen christianorum” (Sângele martirilor este sămânța creștinilor).

În penultima zi, 15 februarie, am participat la Audiența Generală de miercuri, aceasta fiind punctul culminant al pelerinajului nostru. Ne-am dat seama cât de importantă este comuniunea cu Scaunul lui Petru. Ne-am bucurat că Papa a venit la grupul nostru și am putut face o poză împreună cu el. Drapelul României nu a lipsit de la acest eveniment. Din partea noastră, Episcopul nostru Iosif Păuleț și pr. Rector Ștefan Lupu, i-au oferit papei Francisc o icoană cu Maica Domnului de la Cacica, o carte cu istoria seminarului și cu cea a comunităților catolice din Moldova, precum și ultimele numere din revista Dialog teologic. După audiență am celebrat jertfa euharistică în bazilica „Sfântul Petru” ca mulțumire pentru aceste clipe de har.

Pelerinajul nostru s-a încheiat în ziua de 16 februarie în capela Seminarului nostru, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru aceste clipe de har și cerându-i ca acest itinerar să aducă roade în viața noastră. A fost un pelerinaj foarte bine organizat, cu un program foarte echilibrat și frumos.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile pline de har și pentru reușita acestui pelerinaj. Mulțumim PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, părintelui rector Ștefan Lupu, părinților spirituali, pr. Cristinel Fodor și pr. Ionuț Eremia Imbrișcă, părinților formatori  pr. Cristian Bîrnat, pr. Gabriel Iulian Robu și pr. Alexandru Roca, părinților profesori, precum și părintelui Isidor Iacovici și părintelui Isidor Mârț, comunităților de români din Roma și Cesano, preoților români care sunt la studii la Roma, colegiilor romane, și tuturor binefăcătorilor care au făcut posibil acest pelerinaj.

 

Aș dori să închei cu rugăciunea care ne-a însoțit în acest pelerinaj: Dumnezeule atotputernic, care, prin puterea Duhului Sfânt, ai trimis Cuvântul tău pentru a aduce vestea cea bună săracilor, fă ca, având ochii ațintiți asupra lui, să trăim mereu în iubire sinceră, ca vestitori și martori ai Evangheliei sale în întreaga lume. Fă, ca în mijlocul agitației lumii, Biserica ta, pe care ai întemeiat-o pe stâncă prin mărturisirea de credință a apostolului Petru, să nu fie tulburată. Prin mijlocirea apostolilor Petru și Paul, a sfinților papi și martiri, și a tuturor sfinților care au dat o mărturie de viață sfântă la Roma, vino în ajutorul nostru, întărește-ne pe drumul chemării, ca să împlinim voința ta în toate, și să ajungem la contemplarea chipului tău în ceruri. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.