Să-i lăsăm mai întâi pe ei să exprime câteva gânduri:
“Mă numesc David, iar în aceste două săptămâni am participat la Școala de vară TEOSPOR ca animator. Au fost zile frumoase, pline, obositoare, dar și distractive, zile în care am vizitat diverse obiective turistice, am desfășurat activități felurite, educative și angrenante. Colectivul de 50 de elevi a fost nemaipomenit, înțelegător și dispus, am trăit momente unice alături de ei prin plimbările prin oraș, cântecele tinerești, glume, dansuri, iar eu m-am străduit sa implic și sa încurajez tinerii liceeni sa se bucure de ceea ce le-am pregătit, am fost printre ei ca unul de al lor, s-au realizat numeroase prietenii, s-au format amintiri plăcute care mereu vor da naștere unor lacrimi de nostalgie, ma bucur imens ca am putut face parte din familia TEOSPOR de anul acesta și sper ca ceea ce s-a realizat aici sa se concretizeze mai mult în viețile participanților” (David Balan, seminarist în anul III).
“Sunt extrem de fericit că am putut face parte ca animator în proiectul Rose. A fost o experiență unică în care am legat prietenii, dar mai mult de atât, am devenit ca o familie. Toate cursurile și activitățile pe care le-am desfășurat m-au îmbogățit pe mine și pe elevi din toate punctele de vedere. Am învățat să fim mai atenți, mai sociabili și să ne distrăm ÎMPREUNĂ. Acest împreună reprezintă punctul de plecare, întrucât toate momentele au avut ca scop buna dispoziție și distracție a tuturor. O asemenea experiență este de neuitat și sper să mai am parte de astfel de momente alături de elevi la fel de frumoși și la fel de buni ca aceștia” (Beniamin Diac, seminarist în anul III).
“Experiența de la școala de vară TEOSPOR, a fost, este și va rămâne pentru mine o experientă unică. Chiar dacă am avut responsabilitatea de supraveghetor, s-a format ușor și sigur între mine și elevi o prietenie strânsă care cu siguranță va dura foarte mult timp. Mai mult decât prieteniile legate, acest grup care a format scoala de vara, a devenit foarte rapid o adevărată familie. Toate experiențele, atât cursurile cât și momentele de vizită a diferitelor locuri importante din Iași, m-au îmbogățit pe toate planurile. Cu siguranță această experiență absolut frumoasă nu va fi uitată prea curând de mine și sper sa mai am posibilitatea unei astfel de experiențe cu elevi la fel de faini si dornici de a învăța lucruri noi” (Ioachim Doboș, seminarist în anul IV).
“Ca și supraveghetor în cadrul acestei experiențe minunate, Școala de Vară TEOSPOR, am făcut tot posibilul ca toți participanții la acest proiect să se simtă cât mai bine, să cunoască mediul academic al Universității Alexandru Ioan Cuza și sa afle cât mai multe lucruri despre orașul Iași care este un centru cultural și istoric care merită să fie vizitat. Cu siguranță a fost o experiență de neuitat pentru toți și sunt recunoscător ca am avut ocazia sa întâlnesc oameni minunați” (Alexandru Mârț, seminarist în anul IV).
Dar oare ce este și când s-a desfășurat Școala de vară TEOSPOR despre care au dat mărturie colegii mei? Școala de vară pentru elevii de liceu este un proiect susținut de Ministerul Educației în colaborare cu Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași. În cadrul acestui proiect, Facultatea de Teologie Romano-Catolică şi cea de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi, au organizat sub călăuzirea directorului de grant, pr. dr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, Şcoala de Vară “Experienţă universitară timpurie pentru elevi: program punte în domeniile Educaţie Fizică şi Sport şi Teologie Romano-Catolică – TEOSPOR”, finanţată din Proiectul privind Învăţământul Secundar (ROSE) de către Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, în perioada 11-24 iulie 2022.
În cadrul acestui proiect au participat 50 de liceeni care au dorit să descopere ambientul universitar, precum și care este viața unui student prin intermediul celor două facultăți. Inevitabil poate apărea întrebarea: Ce legătură poate exista între teologie și sport? Încă de la festivitatea de deschidere a școlii de vară TEOSPOR, decanul Facultății e Teologie Romano-Catolice, pr. dr. Ștefan Lupu, amintea de un dicton al latinilor: Mens sana in corpore sano, reușind, astfel, să dea un răspuns întrebării sus-menționate: credința creștină este o credință care caută să înțeleagă, iar pentru a reuși acest lucru este nevoie de un trup și o minte sănătoasă.
În acest sens, activitățile propuse au reușit să surprindă multe sfere ce alcătuiesc realitatea universitară, dintre care se pot aminti cursurile susținute de profesori din cadrul celor două facultăți, ateliere de orientare în carieră, vizite de studiu la Catedrala Romano-Catolică din Iași, la muzee, Seminarul Major, Grădina Botanică, Palatul Culturii, centrul pentru vârstnici „Sf. Iosif”, sala „Pașilor pierduți”, aula „Mihai Eminescu”, centrul „Oxygen”. Totodată, a fost inclus și un schimb de experiență cu tinerii din parohia Romano-Catolică „Sf. Anton” din Iași. În același timp, elevii au avut posibilitatea de a cunoaște câteva ligi studențești din Iași, inclusiv asociații în care se vor putea implica atunci când vor deveni studenți, de exemplu „Caritas”, „Acțiunea Catolică”, „Asociația Studenților Catolici din Iași” sau „Scout”-Cercetașii României. Cu siguranță nu au lipsit din program competițiile sportive, jocurile recreative, bansurile sau „seara talentelor”.
Mai mult, pentru a încuraja dezvoltarea celor două realități ale omului, sufletul și trupul, fiecare participant s-a întors acasă la sfârșitul acestei experiențe cu câte o Biblie și o bicicletă. Obiectivele acestui proiect au fost îndeplinite, întrucât elevii au fost încântați de ambientul academic, precum și de oportunitățile care se ivesc după încheierea studiilor universitare. Cu alte cuvinte, deja sunt nerăbdători să devină studenți.
Daniel Mîrț
seminarist în anul IV