Seminariștii – participanți activi la Academia socială de la Paderborn și la ZMT Lisabona 2023

În perioada 13 iulie - 6 august 2023, patru dintre seminariștii Institutului nostru teologic de la Iași au avut bucuria de a participa la Academia socială, o întâlnire a seminariștilor din Europa Centrală și Sud-Estică, ce s-a desfășurat la Paderborn, în Germania și s-a încheiat în cadrul zilelor mondiale ale tineretului în Lisabona. Au fost prezenți alături de studenții noștri alți doi seminariști din Polonia și un seminarist din Croația. Iată aici impresiile participanților:

„Trebuie să recunosc că la început am avut emoții puternice pentru zilele ce aveau să urmeze, dar cu fiecare zi ce trecea, emoțiile mele îmbrăcau o altă formă: dorința de a cunoaște, de a vedea, de a întâlni, de a mă îmbogăți cu noi realități. Într-adevăr, am avut bucuria și binecuvântarea de a întâlni oameni frumoși și disponibili alături de care, în toată această perioadă am aprofundat împreună documente ale papilor și alte învățături ale Bisericii pe plan social și am învățat să-mi lărgesc orizontul privirii nu doar spre ceea ce este bun în această lume, ci mai ales spre ceea ce nu este tocmai bun dar ar putea deveni altfel, chiar prin cel mai mic aport al meu, și al fiecăruia dintre noi. Pe lângă orele de curs de dimineață, am avut posibilitatea să vizitez și locuri noi și să mă îmbogățesc cultural și religios. Am reușit să simt cu adevărat că Biserica este universală și că oriunde ne-am afla, credința este aceeași, doar că este trăită la intensități diferite. La finalul acestor zile am avut deosebita bucurie de a participa la Zilele tineretului la nivel mondial, desfășurate la Lisabona. Acolo am întâlnit tineri din toate colțurile lumii, dornici să se apropie de Dumnezeu și să își trăiască credința, într-o lume atât de secularizată. M-am întors în România cu bateriile încărcate și pentru aceasta îi mulțumesc Domnului și tuturor celor care au făcut posibilă această experiență”. (Alin- Florin Balint)

„A fost o experiență de neuitat prin care am avut bucuria de a întâlni foarte mulți oameni dedicați punerii în practică a doctrinei sociale a Bisericii. Ne-am bucurat enorm de mult de toate vizitele pe care le-am făcut, la întreaga paletă de culori a societății din zilele noastre. Întâlnirea mondială a tineretului din Lisabona a fost ocazia de a vedea tineri din întreaga lume. Prin această întâlnire pot spune că ne-au fost deschiși ochii asupra universalității Bisericii și a faptului că nu suntem singuri și că toți sunt în comuniune, deși suntem diferiți”. (Ionel-Gabriel Cojocar)

„În această vară, mie și altor trei colegi ne-a fost oferită oportunitatea de a face o experiență în mai multe țări ale acestei lumi, respectiv Germania, Franța, Spania și Portugalia. În Germania, am participat la Academia Socială, unde am învățat despre Biserică și nevoile ei. Am petrecut un timp prețios, în care am întâlnit oameni care au lăsat o amprentă în inima mea. Din Germania, următoarele destinații au fost Franța și Spania unde doar am poposit puțin. Însă, punctul culminant avea să vină în Portugalia, unde s-a ținut Ziua Mondială a Tineretului. Am petrecut niște zile minunate în care am văzut că Biserica este vie și strălucitoare, și că ea lucrează prin tineri dornici de a-l urma și de a se asemăna tot mai mult cu Isus Cristos. Bucuria, credința, speranța și iubirea sunt cuvintele care au caracterizat aceste zile și care trebuie sa fie mereu prezente în mijlocul nostru. A fost o experiență unică, ce va rămâne mereu întipărită în sufletul meu”. (Diac Beniamin)

„În cadrul Academiei Sociale, organizate în Paderborn și a Zilei Mondiale a Tineretului din Lisabona am reușit să-mi conturez o imagine mult mai clară în ceea ce privește Biserica Universală. Cursurile pe care le-am urmat în cadrul Academiei Sociale, precum și vizitele la diferite organizații și companii m-au ajutat să înțeleg cât de mult contează înrădăcinarea în valorile creștine. Am petrecut zile deosebite la ZMT, întrucât am avut posibilitatea de a vedea "viitorul Bisericii". Am văzut tineri dornici de a-l cunoaște mai mult pe Dumnezeu, tineri aprinși de focul credinței, tineri mereu gata, asemenea Mariei, de a întinde o mână de ajutor aproapelui. Această experiență a fost cu adevărat edificatoare, presărată cu multe roade care vor rămâne”. (Daniel Mîrț)

A consemnat Alin- Florin Balint