Seminarul Mare din Iași: Lectorat și acolitat (19 martie 2021)

Cinci seminariști din anul IV și cei opt din anul V de la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iași au fost instituiți lectori și, respectiv, acoliți, de către PS Iosif Păuleț, în cadrul Liturghiei solemne de hram, vineri, 19 martie 2021, ora 11.00, în capela seminarului.

Seminariștii au făcut acest pas în fața pr. mons. dr. Benone Farcaș, rectorul seminarului, a părinților profesori de la seminar și în fața părinților, fraților și surorilor și a celorlalți credincioși prezenți online la celebrare, prin intermediul Ercis  Media.

Liturghia a început cu procesiunea din sacristie spre altar, formată din ministranții care purtau lumânările și crucea procesională, diaconul care purta evangheliarul, seminariștii care urmau să fie instituiți lectori și acoliți, preoții și episcopul. După proclamarea Evangheliei, pr. mons. dr. Benone Farcaș,  rectorul seminarului, i-a strigat pe nume pe fiecare candidat, iar aceștia au răspuns „prezent”. A urmat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Iosif, în cadrul căruia Excelența sa i-a îndemnat pe candidați să fie fideli, îndeplinindu-și cu sârguință îndatoririle care decurg din ministeriile pe care le vor primi, să trăiască o viață de rugăciune tot mai profundă și să practice cu multă sârguință umilința.

După omilie, Preasfințitul a rostit asupra candidaților rugăciunile de instituire, după care aceștia s-au apropiat primind din mâinile Excelenței Sale Sfânta Scriptură (lectorii) și vasele sfinte (acoliții). La sfârșitul Liturghiei, Preasfințitul Iosif a transmis saluturile și încurajările sale, dar și cele venite din PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, noilor lectori și acoliți, tuturor celor prezenți, dar și tinerilor care au venit pentru trei zile în seminarul nostru pentru a cunoaște puțin din viața seminarului.

Lectoratul și acolitatul reprezintă două slujiri importante în drumul de formare spre sfânta Preoție. Între credincioșii care îndeplinesc anumite slujiri liturgice, așa cum subliniază și Cartea sinodală (nr. 50), îi deosebim pe slujitorii instituiți oficial de către Biserică și pe cei care ocazional îndeplinesc aceste slujiri. Aleși din rândul seminariștilor, slujitorii instituiți (lectorii și acoliții) au misiuni specifice. Primirea acestor ministerii îi ajută pe seminariști să realizeze o apropiere tot mai profundă față de cuvântul lui Dumnezeu și să adâncească relația lor cu Cristos, prezent prin excelență în taina sfântă a Euharistiei.

Slujirea lectorului este legată în primul rând de proclamarea cuvântului Sfintei Scripturi în adunările liturgice. Ei se îngrijesc și de instruirea credincioșilor în credință pentru a primi cu vrednicie sfintele sacramente. În cadrul sfintei Liturghii pot rosti rugăciunea credincioșilor și, de asemenea, au rolul de a-i ajuta pe credincioși să participe activ la diferitele celebrări religioase. Acolitul are un rol deosebit în slujirea Bisericii, mai ales în ceea ce privește sfânta Euharistie. Ocupând un loc care să le înlesnească această îndatorire, îi ajută pe preoți și pe diaconi în îndeplinirea misiunii lor în cadrul sfintei Liturghii. În calitate de miniștri extraordinari, ei pot distribui sfânta Împărtășanie credincioșilor și pot duce sfânta taină sub formă de viatic celor bolnavi.

Noii lectori sunt: Balint Alecsandru Marian, Beșleagă Petru Cătălin, Budău Ionuț Laurențiu, Cojocar Gabriel Ionel, Tancău Ionuț Valentin.

Noii acoliți sunt: Albu Alexandru, Burcă Iustin, Chichiriță Mihai, Enășoae Bogdan, Relea Eusebiu-Iulian, Robu Alexandru Sergiu, Sescu Octavian, Șaran Silviu Marian.

 

Mihai Chichiriță