Vizita reprezentanților Seminarului Romano-Catolic „Incarnatae Sapientiae” din Alba-Iulia

Vineri, 10 iunie 2022, după o îndelungată vreme afectată de restricțiile impuse de pandemie, au fost reluate vizitele reciproce între reprezentanții celor două seminarii romano-catolice de pe meleagurile României, cel de la Iași și cel de la Alba-Iulia. Cu această ocazie patru părinți formatori din cadrul Seminarului Romano-Catolic „Incarnatae Sapientiae” din Alba-Iulia – pr. dr. András István (rector), pr. dr. Dávid Diósi (vice-rector), pr. dr. Oláh Zoltán și pr. dr. Lukács Imre-Róbert – au petrecut perioada 10-12 iunie vizitând Seminarul Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași.

Printre momentele petrecute pe plaiuri moldovene, punctul culminant a constat în Sfânta Liturghie celebrată împreună cu comunitatea seminarului ieșean sâmbătă, 11 iunie, la ora 8.00. Celebrarea a fost prezidată de pr. dr. András István, rectorul Seminarului din Alba-Iulia. Tot el a oferit și un scurt cuvânt de învățătură. Pornind de la Evanghelia după Sfântul Matei și exemplul sfântului comemorat, apostolul Barnaba, el le-a vorbit seminariștilor despre autenticitate. Sfântul Barnaba a fost, asemenea oricărui creștin veritabil, un om care s-a raportat la supranatural. O astfel de poziție pe care trebuie să ne-o asumăm și noi, viitorii preoți va trezi în jur frică și iubire. Iar în fața unor astfel de reacții noi toți va trebui să rămânem autentici în credința pe care vrem să o mărturisim în lume. Iar semnul cel mai clar al acestei autenticități este a-l primi pe celălalt cu o iubire sinceră.

Ne bucurăm în astfel de momente de comuniune să redescoperim Biserica Catolică, o Biserică universală, o Biserică care celebrează împreună Euharistia. Astfel de legături precum cea dintre seminarii ne vorbește despre unitatea Bisericii, la a cărei zidire lucrăm cu toții indiferent unde am fi pe acest pământ.

Ciprian Fechetă