Zi de rugăciune pentru cei răposați

Vineri, 2 noiembrie 2018, a fost o zi dedicată de către comunitatea seminarului rugăciunii pentru cei răposați. Primul moment al zilei a fost Oficiul pentru răposați, la ora 07:00, condus de seminaristul Gașpar Emil, urmat imediat de Sfânta Liturghie prezidată de pr. Pius Iancu. În cadrul acestei jertfe euharistice au fost înălțate rugăciuni pentru toți preoții, muncitorii și seminariștii care au trecut pe holurile acestui seminar, iar acum nu mai sunt printre noi.

Această zi este menită, așa cum sublinia pr. Pius la predică, să continue Solemnitatea Tuturor Sfinților, întrucât noi cei de pe pământ, cei din ceruri și cei care încă mai așteptă să intre acolo, formăm o singură familie de sfinți, același popor al lui Dumnezeu.

A urmat Sf. Liturghie celebrată în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iași de părintele rector al seminarului, Mons. Benone Farcaș la ora 10:00. În cadrul celebrării, cuvântul de învățătură al parohului catedralei, Paul Budău, a pus în lumina aceeași continuitate a Solemnității Tuturor Sfinților, dar și finalitatea unui astfel de moment, o adunare care celebrează viața, speranța, învierea, și care răspunde dorinței de a face ceva concret pentru cei din purgator. Ca în fiecare an, la ora 14:00, a urmat procesiunea în cimitirul Eternitatea unde i-am amintit pe episcopii, preoții, seminariștii și persoanele consacrate răposate. Acest moment de rugăciune a fost condus de PS Aurel Percă, Episcop Auxiliar de Iași.

În cadrul seminarului, această zi de rugăciune a fost încheiată de procesiunea condusă de pr. Pius Iancu în vechiul cimitir al străinilor ce se găsește în incinta seminarului. Procesiunea a fost minunat pregătită de sacristanii comunității. În bezna amurgului timide flăcări de lumânări veghind au luminat drumul nostru de rugăciune și ne-au amintit de speranța sufletelor din purgator că ne vom ruga pentru ele.

Fechetă Ciprian