Zi de rugăciune pentru sufletele celor răposați

Sâmbătă, 2 noiembrie 2019, ca în fiecare an a fost o zi dedicată rugăciunilor pentru sufletele celor care au plecat din această lume și așteaptă întâlnirea cu Dumnezeu în cer.

Rugăciunea a început în zorii zilei cu Oficiul Divin pentru Răposați, la ora 07.30, condus de seminaristul Ștefan Lenghen. După acest moment al recitării Liturgiei Orelor a urmat Sfânta Liturghie celebrată de pr. Răzvan Mătășel. În cadrul acestei sfinte jertfe părintele ne-a oferit coordonatele spirituale ale acestei zile: această sărbătoare nu vizează doar rugăciunea pentru răposați, ci este, totodată, o zi de întărire întru credință și speranță pentru noi toți. Deoarece rugându-ne pentru cei deja plecați din această lume dăm mărturie despre credința noastră în învierea lui Cristos de care vrem să ne facem părtași, și-i cerem lui Dumnezeu să ne împlinească, în același timp, speranța de a ajunge la contemplarea feței sale. În cadrul acestei liturghii au fost înălțate rugi pentru toți răposații care au slujit în seminar.

A urmat, la ora 10.00, în catedrala „Sfânta Fecioară Maria Regină” din Iași, Sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă, Episcop Auxiliar de Iași, împreună cu PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, și Excelența Sa Petru Gherghel, Episcop Emerit. Cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de PS Aurel Percă care a pus în lumină motivul pentru care Biserica ne cere în această zi să ne rugăm pentru credincioșii răposați. Trebuie să ne manifestăm în primul rând recunoștința față de Dumnezeu care prin înaintașii noștri, care acum nu mai sunt printre noi, ne-a oferit minunatul dar al unei moșteniri de credință: o mărturie și un exemplu de viață în Dumnezeu aici pe pământ. Pe de altă parte trebuie ca prin această rugăciune să dăm mărturie despre credința noastră în faptul că cei răposați nu sunt pierduți, ci sunt vii și așteaptă să ajungă la destinația mântuiri. Totodată, această zi este o continuă pe cea anterioară, strângând astfel împreună Biserica în împărtășirea sfinților. La sfârșitul Sfintei Jertfe au fost pomeniți toți episcopii răposați ai Diecezei de Iași, împreună cu preoții și seminariștii care au trecut la cele veșnice.

La ora 14.00, ziua de rugăciune a continuat în cimitirul „Eternitatea” cu o procesiune condusă de PS Iosif Păuleț. În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, preoți, seminariști, surori, credincioși am pășit printre monumentele celor plecați dintre noi cântând și rugându-ne, înflăcărați de speranța vie că Dumnezeu ne ascultă și își va întoarce privirea spre cei din purgatoriu care așteaptă să li se deschidă porțile către cer.

Pentru comunitatea seminarului, această zi de rugăciune s-a încheiat cu o procesiune pe aleile cimitirului din curtea seminarului condusă de pr. Răzvan Mătășel. Cu rozariul în mâini toți am cerut pentru toți răposații mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, prima împărtășită din izvorul învierii, și milostivirea lui Dumnezeu, milostivire la care sperăm și noi atunci când vom păși din această lume spre Tatăl.

Ciprian Fechetă