Ziua Socială pentru Studenţi, ediţia a X-a, 2022

Sâmbătă, 19 februarie 2022, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, a avut loc Ziua Socială a Studenților, aflată la a 10-a ediție, cu tema: „Adevăr și minciună în spațiul public: aspecte biblice, morale și sociale”. Această zi s-a putut desfășura datorită colaborării dintre Oficiul pentru Pastorația Universitară și cu Asociația Studenților Catolici din Iași. Prima parte a fost moderată de către Conf. univ. dr. pr. Fabian Doboș, iar cea de-a doua parte de către Lect. Univ. dr. pr. Lucian Farcaș, amândoi profesori în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași.

Evenimentul a început cu o rugăciune, fiind apoi urmată de către salutul Excelenței Sale, PS Iosif Păuleț, și de salutul Conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolice din Iași și rector al Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași.

Prima conferință a fost prezentată de către Sr. Iuliana Neculai (NDS), care a avut ca temă „Soarta omului legată de mărturia adevărului confruntat cu minciuna”. Termenii adevăr și minciună au fost prezentați atât din perspectiva culturii ebraice, cât și din perspectiva culturii grecești. Începând cu primele versete ale Bibliei, ni s-adus la cunoștință diferite aspecte biblice ale adevărului și minciunii, întărite de forța exemplului, prin trimiterile propuse. Creștinul este chemat la trăirea adevărului și la refuzarea minciunii, la îndreptarea către Adevărul prin excelență, Isus Cristos.

A doua conferință i-a aparținut Prof. univ. dr. Anton Adămuț, prodecan al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, și a avut ca temă: „ ... și despre minciună”. Acesta a făcut o incursiune în timp asupra conceptelor de adevăr și minciună, prin filtrul gândirii filosofilor antici și al Sfinților Părinți ai Bisericii. Acesta asociază adevărul și minciuna cu personajele homerice din operele Iliada și Odiseea. Pornind de la filosofia grecească, el ne introduce în sfera gândirii Sfântului Augustin, care analizează tema adevărului și a minciunii din perspectiva fragmentului biblic preluat din Gal 2, 11-14.

La ora 12 ne-am adunat cu toții în capelă pentru a celebra Sfânta Liturghie alături de păstorul diecezei, PS Iosif Păuleț. Buna dispoziție a tinerilor și energia chitariștilor au dat o notă aparte Jertfei Sfinte, îndemnând pe toată lumea la o trăire mai profundă a Sfintei Liturghii. Omilia a fost ținută de către Pr. Alois Bulai, care ne-a introdus în sfera biblică a evangheliei din sâmbăta Săptămânii a 6-a din Timpul de Peste An, care a prezentat evenimentul Schimbării la Față a Domnului nostru Isus Cristos. După Sfânta Liturghie, a urmat momentul prânzului, prilej de comuniune între studenți și ceilalți participanți.

În programul de după-amiază, moderat de către Lect. Univ. dr. pr. Lucian Farcaș, a urmat conferința prof. univ. dr. pr. Emil Dumea, care a avut ca temă: „Soarta omului în timpul regimului bazat pe minciună”. Ne-a fost prezentat un portret realist al lumii contemporane, în special în perioada comunistă, în care minciuna și manipularea se aflau la ordinea zilei. Părintele profesor ne-a introdus în viziunea literară a 2 autori semnificativi pentru această perioadă, Aldous Huxley, cu opera „Minunata lume nouă” (1932) și George Orwell, cu opera „O mie nouă sute optzeci și patru” (1949). În viziunea primului autor, societatea este văzută ca o lume distopică, în care oamenii se bucură de fericire și de ordine socială. Fericirea în acest caz este una iluzorie, oamenii fiind fericiți numai datorită dependenței de soma, un drog care elimină orice neliniște din interiorul omului. Al doilea autor, George Orwell, prezintă o lume controlată prin frică, în care conducător este Marele Frate, iar Partidul acestuia stabilește modul de gândire și de trăire al fiecărui cetățean.

După o scurtă pauză, au urmat apoi workshop-urile, întâlnirile pe grupe, participanții având ca subiect de discuție următoarele teme: Minciuna în politică, Minciuna în economie și Minciuna (restrictio mentalis) în Biserică. Acestea au fost moderate de către Lect. Univ. dr. pr. Lucian Farcaș, în colaborare cu părinții diaconi Albu Alexandru, Enășoae Bogdan, Robu Alexandru și Sescu Octavian. Participanții au avut ocazia de a se cunoaște mai bine între ei, având curajul de a răspunde într-un mod personal la întrebările propuse de către organizatorii acestui eveniment. Roadele acestor discuții au fost prezentate de către un reprezentat al fiecărei grupe, în cadrul concluziilor în plen.

La finalul acestei zile, ne-a fost încântat auzul prin intermediul unui mini-concert coordonat de către Pr. Robert Râtan, responsabil al Oficiului pentru Muzică Sacră. Repertoriul a fost prezentat de către următorii artiști: Ștefana Năstasă (vioară), Clara Sofia Lupașcu (violoncel) și Ștefan Tamaș (orgă).

Robu Irinel Ionuț