Sâmbătă, 22 februarie 2020, începând cu ora 09.30, Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași a găzduit o nouă ediție a Zilei Sociale pentru Studenți organizată de Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Universitară a Episcopiei Romano-Catolice de Iași și Asociația Studenților Catolici din Iași. Moderatorul acestui eveniment a fost lect. univ. dr. pr. Fabian Doboș.
Activitatea a fost deschisă de cuvântul de bun venit al Mons. Benone Farcaș, Rector al Seminarului, și de rugăciunea de început a reprezentantului Episcopiei de Iași, pr. Egidiu Condac, Vicar-general al Diecezei de Iași. În continuare, moderatorul zilei sociale, pr. Fabian Doboș, a introdus primul conferențiar pe ordinea de zi, prof. univ. dr. pr. Iulian Faraoanu, profesor în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul UAIC, cu tema: „Liberi în Cristos. Perspective biblice”. Plecând de la concepțiile largi cu privire la libertate, concepții regăsite în gândirea filozofică, a proiectat această identitate a libertății în sfera biblică. Sfânta Scriptură prezentându-ne libertatea fiilor lui Israel ieșiți din Egipt, libertatea celor scăpați din exil, libertatea în gândirea paulină și ioaneică, ne-a purtat spre concluzia originii divine a libertății: Dumnezeu prin prezența sa ne face cu adevărat liberi, iar prezența sa o putem simți prin cuvintele Sfintei Scripturi.
Cea de-a doua conferință a fost a prof. univ. dr. Alois Gherguț, profesor în cadrul Universității „A.I. Cuza” din Iași cu tema: „Destinul și condiția omului rătăcitor într-o lume a relativismului și mimetismului”. Rupând bariera dintre conferențiar și auditoriu, i-a provocat pe cei prezenți printr-un simplu joc să intre în pielea („în mocasinii”) omului constrâns de o lume ce a ajuns sub dominația unui destin născut din relativismul și mimetismul (spiritul gregar) societății de astăzi, crescut de frica omului de necunoscut din care derivă curiozitatea față de viitor. Întrebarea care rămâne dincolo de aceste lucruri, rămâne: mai putem fi astăzi liberi?
La ora 12.00, pr. Egidiun Condac a prezidat Sfânta Liturghie în comemorarea Catedrei Sfântului Apostol Petru. Tinerii prezenți la această celebrare au animat-o cu glasurile lor și cu acorduri de chitară. Cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de pr. Cristinel Fodor, părinte spiritual în cadrul seminarului. El a subliniat rolul pe care îl are Sfântul Părinte, papa, pentru noi, în ordinea planului minunat pe care Dumnezeu îl are pentru noi. După această masă euharistică, a urmat momentul prânzului, prilej de comuniune și de întâlnire pentru toți cei care au decis să participe la această zi socială.
În programul de după-amiază la ora 15.30 a urmat conferința pr. dr. Ionuț Eremia Imbrișcă, părinte formator și profesor în cadrul seminarului, cu tema: „Vocația, chemare universală”. Primul aspect pe care a dorit să-l sublinieze a fost faptul că vocația nu se reduce la cei care sunt chemați la preoție, ci vocația este chemarea pe care fiecare dintre noi o primește de la Dumnezeu, o chemare la a împlini planul de bunătate al Domnului, fiecare în modul său propriu. Așa cum l-a chemat pe poporul său Israel în trecut, așa cum cheamă Biserica la o misiune specială, așa ne cheamă pe fiecare dintre noi să facem parte din planul său de mântuire. Pentru a concretiza cele spuse „teoretic” pr. Ionuț a adus un invitat, domnul Cristi, care ne-a oferit o emoționantă mărturie despre modul în care Dumnezeu ne cheamă. În ciuda nevredniciei noastre Dumnezeu este mereu alături de noi invitându-ne să pășim pe calea pe care el o pregătise pentru noi. Ceea ce trebuie să facem noi ca acest plan la care suntem chemați să se împlinească este să ne încredințăm lui Dumnezeu.
La ora 16.30 cei prezenți au fost împărțiți pe trei grupe de workshop pentru a dezbate tema „Omului la răscruce de drumuri”, analizând următoarele aspecte: „Chemare, destin, eu și Dumnezeu”, „Singuri, fără reper, nașpa” și „Tensiunea dintre familie și societate”. Toate lucrările atelierelor au fost moderate de prof. univ. dr. pr. Lucian Farcaș, în colaborare cu părinții diaconi: Echert Mihail Iulian, Gherghel Iulian Robert și Lenghen Ștefan.
Programul zilei a fost încheiat cu un Microconcert de muzică religioasă susținut de Corul Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași, dirijor fiind conf. univ. dr. George Dumitru, iar acompaniamentul la pian fiind asigurat de conf. univ. dr. Brîndușa Tudor.
Ciprian Fechetă