Vizita Eminenței sale Cardinalul Pietro Parolin

Duminică, 19 mai 2024, în solemnitatea Rusaliilor, Seminarul nostru a avut ocazia de a găzdui întâlnirea seminariștilor și a formatorilor din Dieceza de Iași cu Eminența sa Cardinalul Pietro Parolin, Secretarul de stat al Sfântului Scaun. Acest eveniment comemorează aceeași adunare a seminariștilor la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, în urmă cu 5 ani, care se pregăteau pentru vizita Sanctității sale Papa Francisc. Au participat seminariști și formatori din cadrul: Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, Seminarului Liceal „Sf. Iosif” din Bacău, Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, Seminarului Liceal Franciscan din Roman, Ordinului Fraților Minori Capucini, Seminarului „Don Orione” din Iași, Seminarului „Don Guanella” din Iași și „Iosefinii lui Murialdo” din Roman.

Simpozionul internațional „Catolicii din Moldova - istorie şi perspective” (16 mai 2024)

Joi, 16 mai 2024, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași a avut loc simpozionul internațional „Catolicii din Moldova - istorie şi perspective” cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Diecezei de Iași și a 10 ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici. Acest eveniment a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Centrul Cultural Catolic, prin Departamentul de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” și în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Simpozionul s-a deschis prin cuvântul de salut al PS Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei de Iași, care și-a exprimat în mai multe rânduri bucuria pentru aniversarul sărbătorit, dar pentru organizarea unui astfel de eveniment.

Pelerinaj Sighetu Marmației 2024

Cu ocazia împlinirii a zece ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, Seminarul nostru a organizat un pelerinaj în Sighetu Marmației desfășurat între zilele 1–4 mai. „Memorialul Durerii” a fost obiectivul central al întregii călătorii, deoarece acolo episcopul Durcovici a suferit din cauza fidelității sale în credință față de Dumnezeu. După cum bine știm, închisoarea comunistă din Sighet a fost casa terorii atât pentru preoții și episcopii Bisericii lui Cristos, cât și pentru oamenii de cultură ai vremii.

Hramul Seminarului Diecezan

Marți, 19 martie, la ora 10, într-o atmosferă de mare sărbătoare, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, a fost celebrată Sfânta Liturghie Pontificală de hram de către PS Petru Gherghel, Episcop emerit, împreună cu PS Petru Sescu, Episcop auxiliar al Diecezei de Iași, cu pr. Ștefan Lupu, rectorul seminarului, cu toți ceilalți preoți care lucrează în seminar, dar și preoți oaspeți.

După cum a spus părintele rector în salutul de la începutul Sfintei Liturghii, Sfântul Iosif este patronul Bisericii universale, dar și al seminarului nostru, fiind cel care se îngrijește de bunul mers al institutului nostru. Sfântul Iosif este nu doar un mijlocitor, dar și un model de virtute pentru cei care se pregătesc pentru sfânta Preoție.

Seminarul Mare Diecezan: lectorat și acolitat (17 martie 2024)

Duminică, 17 martie 2024, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, zece seminariști din anul IV au primit ministerul lectoratului, și șase seminariști din anul V au primit ministerul acolitatului. Liturghia solemnă a fost celebrată de preasfințitul Petru Sescu, Episcop auxiliar al Diecezei de Iași. La celebrare au participat preoții profesori, seminariștii, rudele și apropiații lectorilor și acoliților.