Academia Mariană - Marie, iată fiii tăi

Miercuri, 7 decembrie, asemenea unui moment de mulțumire adresat Mamei Cerești în ajunul solemnității Neprihănita Zămislire, studenții anului III au prezentat în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași tradiționala Academie Mariană. La acest eveniment au participat PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, pr. Stefan Lupu, rectorul Seminarului Mare, părinții formatori și profesorii și întreaga comunitate seminarială de la Seminarul Mare din Iași, cât și de la Seminarul Mic din Bacău.

Academia Mariană este o tradiție anuală care împletește teatrul cu o scurtă conferință. Studenții anului III, an de an, preluând ștafeta de la colegii lor mai mari, organizează un moment de teatru academic închinat Sfintei Fecioare Maria. Acest moment marchează un ,,mulțumesc pe care îl spun Mariei, pentru că au fost admiși printre candidații la ordinele sacre. Academia Mariană este modul studenților de a o cinsti pe Maica Domnului, întrucât ea este mama tuturor celor care spun ,,Da chemării lui Dumnezeu.

Tema centrală a acestui eveniment a fost încadrată în titlul ,,Marie, iată fiii tăi”. Studenții anului III au avut în vedere că anul acesta se împlinesc 60 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican II și de aceea au expus în conferința pe care au pregătit-o doctrina despre Maria din constituția dogmatică Lumen Gentium. Conferința a avut trei părți. În prima parte a fost tratat despre rolul Mariei în istoria mântuirii, în a doua parte a fost tratat despre raportul dintre Maria și Biserică, iar în ultima parte a fost tratat despre Maria ca semn de speranță sigură. Momentul scenic a fost bazat pe munca a doi prieteni ce doreau să ajute un om lipsit speranța. În munca lor de a-l ajuta pe sărmanul om să o descopere pe Maria ca mamă, au învățat ei mai întâi cum să vadă în Maria o adevărată mamă. Concluzia celor doi a fost că lumea ar fi un orfelinat fără Maria.

La încheierea acestui eveniment PS Petru Sescu, alături de pr. Ștefan Lupu, i-a felicitat pe studenții anului III pentru evenimentul frumos pe care l-au organizat, după care i-a încurajat pe toți cei prezenți să vadă în Sfânta Fecioară Maria o mamă și un exemplu.

Antonio Băcăoanu