Admissio - Admiterea studenților din anul III printre candidații pentru ordinele sacre

Prima Duminică din timpul sfânt al Adventului, 1 Decembrie 2019, a reprezentat un moment de bucurie pentru studenții anului III de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, care au fost admiși în rândul candidaților pentru ordinele sacre, exprimându-și astfel în mod public dorința de a-l sluji pe Domnul pe calea sfintei Preoții și îmbrăcând în mod oficial haina acestei sfinte vocații sacerdotale, reverenda.

Ziua precedentă, sâmbătă, 30 noiembrie, toți seminariștii au avut parte de o zi de reculegere, care a fost ghidată spiritual de părintele Ștefan Socaciu care ne-a invitat să aprofundăm tema  preotului ca om integru, chemat să trăiască în mijlocul oamenilor, dându-l de mai multe ori ca exemplu în acest sens pe Sfântul Ioan Paul al II-lea, modelul desăvârșit al preotului.

La acest moment, care a culminat cu Sfânta Liturghie de la ora 10:00, celebrată în Capela Seminarului au luat parte părinţii formatori, spirituali şi profesori din cadrul Seminarului, părinţi oaspeţi, familiile şi prietenii candidaților, care au dorit să îi însoţească pe aceşti tineri la acest moment important din drumul lor.

Sfânta Liturghie pontificală a fost celebrată de PS Aurel Percă. După cuvântul de invățătură, unde preasfințitul Aurel ne-a amintit importanța acestui timp al Adventului și ce presupune el, cei cinci tineri au răspuns „Prezent”, arătând astfel celor de față disponibilitatea lor față de chemarea Domnului, iar după acest moment, ajutați de nașii lor aceștia au îmbrăcat reverenda, haina preotului.

Ritul admiterii sau Admissio semnifică actul public pe care tinerii, care doresc să-l urmeze pe Cristos spre a sluji poporului credincios, îl fac înaintea Bisericii; acest lucru recunoaşte în ei germenele vocaţiei la slujirea sacerdotală şi îi primeşte pentru a se pregăti la ordinele sacre. De asemenea, în cadrul acestei celebrări, candidaţii îmbracă pentru prima oară haina clericală sau reverenda ca semn al slujirii lui Dumnezeu şi al Bisericii şi al dedicării şi disponibilităţii în continuarea procesului lor de formare în vederea Preoţiei.

Prin acest moment important, cei cinci tineri au făcut un prim pas important în drumul lor spre sfânta Preoție, un drum de-alungul căruia vor putea învinge orice ispită și încercare, dacă îl vor avea alături pe Mântuitorul Cristos, căruia astăzi i-au răspuns afirmativ chemării de a-l sluji. Să-i însoțim cu rugăciunea noastră pe acești tineri, care au îmbrățișat chemarea Domnului și să ne rugăm pentru noi vocații la sfânta Preoție.

Studenții care au fost admiși printre candidații pentru ordinele sacre:

1. Andor Eduard Florin – Oțeleni

2. Beșleagă Petru Cătălin – Iugani

3. Budău Ionuț Laurențiu – Valea Seacă

4. Cojocar Ionel Gabriel – Iugani

5. Tancău Ionuț Valentin – Valea Seacă

Impresii ale studenților nou-admiși:

„Acest moment, Admissio, reprezintă pentru mine o reînnoire a adeziunii de a-l urma pe Cristos. Totodată, este un pas însoţit de un gest exterior, îmbrăcarea hainei clericale, care ne întăreşte pe parcursul de formare și ne îndeamnă la o mai mare responsabilizare cu privire la acest discernământ vocațional”. (Andor Eduard Florin – Oțeleni)

„Prin admiterea mea printre candidații la ordinele sacre, trebuie  să-i mulțumesc lui Dumnezeu și sfintei Fecioare Maria, pentru darul minunat pe care mi l-au făcut, le  cer cu umilință în continuare ajutor în drumul de formare. Mă rog și mă voi ruga mereu pentru aceia care astăzi mi-au fost alături: episcopii noștri P.S. Iosif și Aurel , preoții și surorile din seminar, familia, colegii, prietenii și binefăcătorii”. (Ionuț Valentin Tancău – Valea Seacă)

Wincent Ostrovschi