Admissio la Seminarul Mare din Iaşi (26 noiembrie 2023)

Duminică, 26 noiembrie, în Solemnitatea „Cristos Regele Universului”, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, 10 studenți au fost admiși printre candidații la ordinele sacre. Ritul Admissio este modalitatea prin care acești tineri seminariști își manifestă public dorința de a-l urma mai îndeaproape pe Cristos pe calea preoției, îmbrăcând reverenda și colarul.

Sf. Liturghie, în cadrul căreia a fost oficiat acest rit, a fost prezidată de PS Iosif Păuleț. La cuvântul de învățătură episcopul nostru a pus accentul pe necesitatea de a da mărturie despre Cristos, Regele nostru, chiar cu prețul vieții, făcând referință la martiri: „Bravo lor! Cinste nouă! Toți aceștia cântă acum în ceruri Christus vincit! Christus regnat! Christus imperat!”

Din partea Arhidiecezei Romano-Catolice de București a participat pr. Eduard Giurgi, vicar episcopal pentru cler, aducând cu sine salutul Înaltpreasfințitului Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București.

Această sărbătoare este un moment de mare bucurie pentru întreaga comunitate seminarială, dar și pentru întreaga Biserică locală, deoarece este semnul vizibil că semințele vocației încep să aducă roade în sufletele acestor tineri.

Dominic Brandiu, student în anul V

 

Studenții care au fost admiși sunt:

Ciasăr Claudiu – Parohia „Sfântul Nicolae” Bacău

Ciobanu Ionuț – Parohia „Inima neprihănită a Mariei” Roman

Farcaș Claudiu – Parohia „Sfântul Anton” Faraoani

Imbrea Leonard Florin – Parohia „Sfânta Ana” Lespezi

Nicola Robert – Parohia „Sfântul Anton” Iași

Orăș Radu Iulian – Parohia „Sfântul Nicolae” Bacău

Panaitescu Dominik Antonius – Parohia „Sfântul Ioan Nepomuk” Suceava

Răpcianu Ilie – Parohia „Sfânta Fecioară Maria a Harurilor” București

Robu Ionuț Irinel – Parohia „Sfântul Mihail” Săbăoani

Tamași Sergiu – Gabriel – Parohia „Sfântul Iosif Muncitorul” Traian

Mărturii ale seminariştilor admişi printre candidaţii pentru ordinele sacre:

„Momentele importante sunt acelea în care Dumnezeu îți vorbește în adâncul ființei. Astăzi am fost admis printre candidații la ordinele sacre, am stat în fața lui Cristos fiind înconjurat de Biserică. A fost un sentiment foarte profund de împlinire. Domnul mi-a vorbit și m-a chemat ca să-l slujesc, iar eu mi-am dat consimțământul cu toată dăruirea, ca să împlinesc voia sa în toate. De cele mai multe ori e greu să exprimăm în cuvinte ceea ce simțim. O astfel de trăire e mai mult decât un zgomot interior, e mai mult decât o lumină care îți alimentează sufletul, e mai mult decât o emoție călătoare prin lumea sinelui. E o prezență vie care îți îndrumă întreaga viață”. (Panaitescu Dominik Antonius)

 

,,Iată-mă, trimite-mă pe mine! (Is 6,8). Împreună cu profetul Isaia am spus și eu în fața lui Dumnezeu aceste cuvinte, azi când am fost admis printre candidații la ordinele sacre! Îmbrăcarea reverendei a însemnat pentru mine împlinire, dar și un nou început pe drumul prieteniei cu Isus! În această zi, cred că două cuvinte sunt necesare: mulțumesc și promit! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate binefacerile cu care mă copleșește zilnic, familiei pentru sprijinul și rugăciunea lor, dar și preoților din seminar și parohie pentru exemplul și dedicarea cu care îl slujesc pe Cristos și semenilor! Promit că voi rămâne cât mai fidel lui Cristos și Bisericii sale, pentru ca oamenii să îl vadă în mine pe Cristos!” (Ciasăr Claudiu)

 

„Toate le pot în cel care mă întărește! (Fil 4,13). Consider că aceste cuvinte descriu cel mai bine această zi, 26 noiembrie 2023, o zi cu totul deosebită pentru mine, întrucât în această zi am fost admis în rândul candidaților pentru ordinele sacre. Admissio reprezintă pentru mine un moment deosebit de important întrucât am spus primul Da în fața lui Dumnezeu și în fața poporului credincios. Primirea reverendei reprezintă un angajament profund pentru a-l sluji cu demnitate pe Cristos și Biserica sa. Îi sunt profund recunoscător bunului Dumnezeu pentru că a sădit în mine sămânța vocației. De asemenea, recunoștința mea se îndreaptă și către părinții, rudele și prietenii mei, dar și către toți binefăcătorii știuți și neștiuți. Domnul să răsplătească cu viața veșnică pe toți cei care fac bine în numele său”. (Tamași Sergiu-Gabriel)