Adorație Euharistică de pregătire pentru hirotonirea diaconală

Duminică seara, 8 decembrie 2019, la ora 19.00, în catedrala romano-catolică „Sfânta Maria Regină” din Iași s-a celebrat un moment de Adorație Euharistică de pregătire pentru hirotonirea diaconală a seminariștilor din anul VI. Momentul a fost condus de ES Mons. Iosif Păuleț, Episcop al Diecezei de Iași, împreună cu Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului, și cu pr. Cristian Ignat, director spiritual în cadrul Seminarului Mic din Bacău.

În cadrul acestui moment a fost oferită tuturor, atât celor cinci viitori părinți diaconi, cât și tuturor seminariștilor și preoților, imaginea lui Cristos spălând picioarele apostolilor, model de slujire la care este chemat preotul de către Dumnezeu. În acest sens a fost propusă pericopa evanghelică a spălării picioarelor apostolilor din Evanghelia după Sfântul Ioan, urmată de un mesaj al papei Francisc care vorbește despre importanța slujirii: „Iubirea nu înseamnă cuvinte, ci fapte și slujire”. A urmat Litania pentru vocații prin intermediul căreia s-au înălțat la Domnul rugăciunea de a chema neîncetat tineri generoși la slujirea preoțească, așa cum a făcut cu cei cinci viitori diaconi: Paul Eduard Amariei, Michail Iulian Echert, Iulian Robert Gherghel, Paul Alexandru Vîrgă (pentru Dieceza de Iași), Neculai Marius Tiba (pentru Mica Operă a Divinei Providenţe "Don Orione"), uniți într-un cuget cu Ștefan Lenghen care va primi și el la București pe 9 decembrie 2019 treapta diaconatului.

La sfârșitul celebrării, cei cinci candidați la diaconat au depus în fața Domnului, a Episcopului Iosif Păuleț și a întregii comunități adunate în jurul lor, profesiunea de credință, jurământul de fidelitate și declarația prin care și-au asumat toate obligațiile ce derivă din primirea treptei diaconatului.

Ciprian Fechetă