Cât de raționale trebuie să fie credințele religioase ale credinciosului rezonabil?

Joi, 12.01.2024, seminariștii au participat în Aula „Fericitul Anton Durcovici” a Catedralei „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi la conferința „Cât de raționale trebuie să fie credințele religioase ale credinciosului rezonabil?” ținută de conf. univ. dr. Gheorghe Ilie Fârte și organizată de Centrul Cultural Catolic al Diecezei Romano-Catolice de Iași, această temă având o relevanță deosebită pentru viitorii păstori de suflete.

Centrul Cultural Catolic funcționează sub egida Secțiunii Cultură Creștină și Dialog Ecumenic din cadrul curiei diecezane a Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Echipa este formată din responsabilii oficiilor care compun sus-numita secțiune și este coordonată de pr. dr. Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași și coordonator al acestei secțiuni a curiei diecezane. Astfel, conferința domnului profesor Fârte este prima dintr-o serie de conferințe lunare care au drept scop chiar acest lucru, favorizarea dialogului dintre credință și cultură.

Conferința a fost moderată de pr. dr. Iosif Antili care cu tact l-a prezentat pe domnul profesor Fârte, iar provocarea tematică a privit la problema raporturilor dintre rațiune și credință: „Este irațional să crezi?”

Prima parte a conferinței a constat în definirea a ceea ce înseamnă credințe. Acestea sunt stări, nu acțiuni, continue și involuntare, identificabile și stabile, cu substrat și fiziologic, care presupun un consimțământ la un conținut rațional nefalsificabil și un oarecare atașament afectiv, fiind adesea legate de o anumită calmitate și satisfacție. Ele nu subzistă în singularitate, ci sunt amestecate cu celelalte, fie ele și din alte planuri decât cel al religiosului.

Credința nu vine de nicăieri și are nevoie de respectarea unor pași pentru a ajunge la niște rezultate, iar în acest sens conferențiarul a oferit chiar imagini din viața sa de credință.

Credinciosul rezonabil este cel care reușește să aștearnă echilibrul între credulitate și scepticism, astfel că în viața lui îndoiala și credința conlucrează pentru a-l apropia mai mult de Dumnezeu.

Acestea au fost doar câteva din ideile prezentate în cadrul conferinței. Tematica a prezentat un deosebit interes, drept dovadă că la final au fost adresate mai multe întrebări.

Pentru un seminarist o astfel de temă se arată foarte interesantă, deoarece exprimă ceea ce credincioșii caută, și scoate la iveală întrebările pe care aceștia le au. Pentru viitorii păstorii este esențial să știe ceea ce lumea caută, pentru ca să găsească cele mai bune căi de a conduce Biserica spre Păstorul ei.

Puteți urmări conferința integral aici.

Dominic Brandiu, anul V