Concert la Nașterea Domnului

Ca în fiecare an seminarul, în prag de Crăciun răsună în glas de colinde. În acest an, în premieră, concertul tradițional la nașterea Domnului a fost susținut de corurile unite al Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași pe de o parte, și al Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan pe de altă parte. Colindele seminariștilor au răsunat atât pe plaiurile ieșene în concertul de pe 18 decembrie de la ora 18:00 din capela Institutului „Sf. Iosif”, cât și în zona Romanului în concertul de pe 19 decembrie, la aceeași oră din capela Institutului Franciscan. Bagheta dirijorală a stat în mâna pr. Robert Râtan care a pregătit corul. Cântarea prin diferite structuri polifonice, acompaniată de diferite instrumente muzicale a putut contura adevăratul mesaj al Crăciunului: nașterea lui Isus Cristos la Betleem, întruparea Fiului lui Dumnezeu. De asemenea, concertul de anul acesta s-a înscris în parcursul sinodal al întregii Biserici, întrucât, două instituții cu specific diferit au descoperit ceea ce îi unește și au conlucrat în consecință, să Îl aducă pe Pruncușorul Isus în inimile oamenilor.

De acordurile ce poartă în ele vestea divină s-au putut bucura atât cei prezenți, cât și cei de la distanță cărora le-au mijlocit audiția: Ercis FM, Radio Iași, Ercis Media și TVR Iași.

Concertul poate fi vizionat: https://www.youtube.com/watch?v=1TLXKfs8Hwo

Isus Cristos a îmbrăcat umilința unui trupușor, acceptând limitele naturii umane, pentru noi, pentru a ne apropia de El. A venit în sărăcie, refuzând luxul, pentru a deveni bogăția noastră. Întâlnirea cu El trebuie să schimbe ceva noi, trebuie să ne facă mai oameni. El a venit și a bătut la ușa inimii noastre, ușă care poate fi deschisă doar din interior. Așadar mesajul Crăciunului este o invitație pentru ca fiecare om să se deschidă în fața cerului care se deschide.

Dumnezeu a gravat pe palmele sale numele nostru, ca să nu ne uite niciodată. A scris în inima sa aşteptările şi suferinţele noastre, pentru ca ele să nu fie neglijate niciodată. Ne păstrează sub ochii săi de Tată şi nu poate uita de noi, fii săi, care trăim în lume. Pentru noi, Dumnezeu Tatăl îl trimite în lume pe Fiul, pentru ca noi să-i fim fii în Fiul său. În această lumină, Crăciunul ne aminteşte de demnitatea noastră de a fi copii ai lui Dumnezeu şi fraţi între noi.

Crăciunul anul acesta, poate mai mult ca niciodată, invită omenirea să se accepte reciproc și să muncească împreună să învingă norul de rău care vrea să ne sufoce, invită la iertare, la comuniune, la iubire. Acesta este și mesajul pe care cântul colindelor vrea să îl transmită.

Vă urăm tuturor sărbători binecuvântate în care Pruncușorul Isus să vă treacă pragul și să rămână împreună cu dumneavoastră. Crăciun fericit și La mulți ani!

Dominic Brandiu