„Condacul despre femeia convertită” interpretat de Schola Wegajty

Schola Wegajty

Joi, 11 octombrie 2018, la ora 18:00, Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași a avut bucuria de a găzdui în capela sa interpretarea imnului bizantin al sfântului Roman Melodul, „Condacul despre femeia convertită”, de către Schola Wegajty (Polonia). Acest moment special a fost organizat în cadrul proiectului CRESTA 2018 de către Asociația și Schola Wegajty în colaborare cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Asociația Culturală Byzantion și Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif”.

Evenimentul a fost deschis de către Alin Sârbu, profesor al Universității Naționale de Arte „George Enescu”. El a oferit întregului auditoriu o scurtă prezentare a sfântului Roman Melodul și a „condacului” ce urma să fie interpretat. Totodată el a subliniat importanța unui astfel de moment deoarece aduce împreună cele două tradiții creștine întrucât un imn aparținând tradiției bizantine este interpretat de un cor polonez ce aparține tradiției latine.

La orele amurgului capela seminarului, împotriva tenebrelor mai luptau numai firave lumânări, iar domnia tăcerii ce s-a așternut în lăcașul sacru a făcut loc glasurilor ce intonau imnul femeii păcătoase. Astfel imnurile bizantine au ridicat sufletele către Dumnezeu creând o tainică comuniune ecumenică pe care numai muzica o poate realiza.