Exerciții spirituale pentru seminariști

Marți seara, 24 septembrie 2019, la ora 21.00, pr. Ștefan Socaciu a deschis Exercițiile spirituale pentru seminariști, care s-au desfășurat pe parcursul a trei zile, încheindu-se sâmbătă dimineața. Tema pe care le-a propus-o părintele în aceste zile a fost: „Preotul, omul integral”. Itinerariul spiritual parcurs în aceste zile a fost unul presărat cu momente de rugăciune, momente de liniște, momente de interiorizare și de călăuzire spirituală. În desfășurarea lor pr. Ștefan Socaciu a purtat cu sine farmecul cules din cei aproape 30 de ani de pastorație în Dieceza de Chișinău.

Miercuri, în prima zi de meditație, au fost puse în lumină bazele preotului: umanitatea sa, vocația sa, tinerețea sa. Preotul, înainte de toate este om și nu trebuie să trunchieze această umanitate, ci s-o integreze în planul la care Dumnezeu îl cheamă. Iar această chemare nu este doar o înclinație spre o „meserie” ci este un mister, Dumnezeu îi vorbește „inimă la inimă”. Și nu îl cheamă să facă ceva, ci îi cere să ofere ceva, să se ofere pe sine, să-i ofere floarea tinereții sale care să dea roade spre viața cea veșnică.

Joi, în a doua zi de meditație, am analizat fișa de lucru a preotului, iar cap de afiș este spiritul de sacrificiu, spirit ce constă în a aduce ca ofrandă tot ceea ce avem, ceea ce facem, ceea ce suntem. Însă lucrul cel mai important pe care Isus îl așteaptă de la noi este de a-i oferi păcatele noastre, astfel încât ele să nu mai fie cauză pentru depărtarea noastră de Dumnezeu. Odată ce spargem aceste ziduri ce ne depărtează de Dumnezeu putem lucra la misiunea de evanghelizare la care suntem chemați.

Vineri, în a treia zi de meditație, am contemplat cei doi stâlpi de rezistență ai preotului: Sfânta Liturghie și devoțiunea față de Sfânta Fecioară Maria, Maica preoților. Misiunea principală a preotului este îndeplinită în cadrul Liturghiei, aceea de a-l aduce pe Dumnezeu pe pământ prin jertfa euharistică. Făcând acest lucru luăm exemplul Sfintei Fecioare Maria prin care Dumnezeu s-a întrupat și a coborât între oameni. Acești piloni sunt meniți să-l susțină pe preot în vâltoarea pericolelor și suferințelor sale.

Aceste zile de reculegere s-au încheiat sâmbătă cu Liturghia de dimineață. În cadrul acesteia pr. Ștefan Socaciu a împărtășit bucuria sa de a reveni în seminar, de a gusta din nou tinerețea vocației în mijlocul seminariștilor. Seminariștii au împărtășit același sentiment de recunoștință pentru cel ce a fost călăuză spirituală în aceste zile.

Ciprian Fechetă