Exerciții spirituale pentru seminariști

În perioada 26-30 septembrie seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, au parcurs câteva zile de exerciții spirituale coordonate de pr. Cristian Diac, în vederea începerii unui nou an formativ.

Adesea, când se pleacă la drum, indiferent de oricât de multe ar fi nevoie pe parcurs, un lucru nu trebuie să lipsească niciodată... portofelul. Acel mic obiect în care ținem tot ceea ce e mai important, actele și câțiva bani care să asigure cele necesare. Exercițiile spirituale pe care seminariștii le trăiesc la început de an academic sunt tocmai nevoia de a pleca pe drumul unui nou an de formare cu portofelul spiritual la noi.

Pr. Cristian Diac, cel care a pregătit meditațiile și întregul program pentru aceste zile ne-a prezentat tocmai actele ce trebuie să existe în acest portofel spiritual. În primul rând ne-a vorbit despre identitatea noastră, despre chemarea la Sfânta Preoție care ne definește ca seminariști, care ne dă cetățenie în Biserica lui Cristos. Iar acest act de identitate trebuie să fie prețuit enorm, la fel cum avem mereu grijă să nu ne pierdem buletinul. Pentru că și chemarea, printr-o grijă defectuoasă poate fi pierdută și greu recuperată.

Pe urmă în portofelul nostru mai avem nevoie de monetar cu care să obținem tot ceea ce avem nevoie pe parcurs. În privința sufletului, valuta cu care umblăm este libertatea: Dumnezeu ne oferă tot ce avem nevoie în mod gratuit, însă problema este că trebuie să ne folosim de libertatea noastră și să-i cerem. Asta înseamnă că trebuie să plecăm la drum liberi de bunuri, liberi de persoane, liberi de noi înșine.

Iar la sfârșit, am pus în portofelul nostru spiritual două icoane mici, care să ne amintească cam cum trebuie să fim la capăt de drum: cea a sfântului Iosif și cea a sfintei Tereza a Pruncului Isus, patronii seminarului și modele pentru vocația noastră.

Sperăm că nu am uitat nimic și îi cerem bunul Dumnezeu să putem înainta cu ajutorul lui pe drumul nostru de formare spre Sfânta Preoție.

Ciprian Fechetă