Exerciții spirituale pentru seminariști

În perioada 26-30 septembrie au avut loc exercițiile spirituale pentru seminariștii din cadrul Institului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, susținute de părintele Carmil Farțade, din parohia Nașterea Sf. Fecioare Maria din Siret.

Întreaga experiență spirituală a fost intitulată astfel: „Sf. Fecioară Maria între Dumnezeu și om. Pe Dumnezeu l-a făcut Fiul Omului, iar pe oameni fiii lui Dumnezeu”.

Meditațiile au fost structurate pe diferite teme desprinse din viața Sf. Fecioare Maria, alese cu multă atenție, pentru zidirea interioară a seminariștilor: umilința Sf. Fecioare Maria, statornicia pe care a avut-o Maica Domnului, credința puternică exprimată prin fapte și virtutea bucuriei dobândită de sufletele curate. Pe lângă roadele spirituale pe care seminariștii le-au dobândit în urma zilelor de exersare spirituală, au avut oportunitatea să participe activ la o sesiune de întrebări care s-a concentrat pe problemele de pastorație în contextul actual.

Viața comunitară pe care o propune Seminarul  comportă și o latură spirituală. Fără ajutorul și ocrotirea Sf. Fecioare Maria, semințele vocației nu ar putea aduce roadele dorite, de aceea zilele de Exerciții Spirituale au fost un bun prilej de a realiza adevărata valoare pe care o reprezintă trăirea împreună în rugăciune sub ocrotirea Născătoarei de Dumnezeu.

Părintele s-a despărțit de comunitatea seminarială cu un mesaj de încurajare și de înălțare spirituală: „Cel mai frumos lucru din lume este să-l vezi pe Dumnezeu zâmbind și să știi că tu ești motivul pentru care El zâmbește”.