Experiență catehetică la Seminarul Minor din Bacău

Miercuri, 15 decembrie 2021, seminariștii anului V din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, i-au vizitat pe frații lor mai mici, seminariștii Colegiului Național Catolic „Sf. Iosif” din Bacău. Scopul acestei vizite a fost unul catehetic. Împreună cu pr. Ionuț Eremia Imbrișcă, profesor de catehetică în cadrul seminarului, studenții anului V au pregătit câteva cateheze pe care le-au prezentat celor patru clase de liceu ale Seminarului Minor din Bacău.

Catehetica este una dintre ramurile esențiale ale pastorației care îi așteaptă pe viitorii preoți, o ramură a cărei pregătire nu trebuie să fie neglijată. În acest sens, pr. Ionuț Eremia Imbrișcă a considerat oportun ca pregătirea catehetică a candidaților la preoție să nu se limiteze la aspectele teoretice, ci să-și găsească ecoul în practică. Tocmai de aceea, în intimitatea clasei au fost pregătite cateheze pe tematica celor zece porunci, cateheze care au fost prezentate seminariștilor mai mici de la Bacău.

Însă, întâlnirea sub pretextul catehezelor a avut loc o întâlnire mult mai importantă. Frații mai mari seminariști au pășit în întâmpinarea fraților mai mici. Deși tematica avută în prim plan a fost aceea a poruncilor, totuși, cateheza trebuie să privească și punctele de interes ale participanților. Astfel, s-a făcut trecerea la vocație ca subiect de discuție. În calitate de frați mai mari, seminariștii studenții le-au împărtășit celor mai mici gândurile lor despre experiența în seminar, în speranța de a oferi un plus de curaj întru parcurgerea căii către preoție.

Comuniunea între frații seminariști a fost fructificată dincolo de momentul catehetic prin momentele petrecute împreună, chiar dacă pentru scurt timp, în capelă și la masă.

Îi mulțumim Domnului pentru această experiență frumoasă și Seminarului Mic din Bacău pentru că ne-a deschis porțile.

Ciprian Fechetă