Hirotonirea a 18 noi preoți - 2018

Hirotonirea a 18 noi preoți - 2018

     În solemnitatea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, duminică, 24 iunie 2018, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, 18 diaconi au primit hirotonirea întru Preoţie: 13 pentru Dieceza de Iaşi, 3 pentru Congregaţia "Don Orione", 1 pentru Misionarii Verbiţi şi 1 pentru călugării franciscani conventuali.

     La Liturghia de hirotonire PS Petru Gherghel i-a avut alături pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, PS Stefanou Petros, episcop de Syros, Santorini şi Creta (Grecia), PS Francesco Sarego, SVD, episcop emerit de Goroka (Papua Noua Guinee), Mons. Benone Farcaş, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iaşi, pr. Maurizio di Paolo, procuratorul general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, pr. Teofil Petrişor, ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România, pr. Aurelio Fusi, provincial al Congregaţiei "Don Orione" din Roma, pr. Alessandro Lembo, rector al Seminarului "Don Orione" din Iaşi, dar şi profesori de la institutele unde au studiat candidaţii, preoţi din ţară şi străinătate. Au fost prezenţi aproximativ 150 de preoţi. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinţi şi apropiaţi ai candidaţilor, călugări şi călugăriţe, precum şi numeroşi credincioşi.

     Ca pregătire apropiată pentru preoţie, candidaţii au făcut câteva zile de exerciţii spirituale, cu rugăciune şi meditaţii. Pentru diaconii de la Seminarul din Iaşi, exerciţiile spirituale au fost ţinute de pr. Eduard Păduraru, la mănăstirea carmelită de la Luncani, în perioada 16-22 iunie. Pr. Cristinel Gal a participat timp de o săptămână de zile la exerciţiile spirituale organizate la Padova (Italia), în perioada 2-6 aprilie, având ca relator pe pr. Daniel Fechetă, OFMConv.

     În seara precedentă hirotonirii, 28 iunie, diaconii de la Seminarul mare din Iaşi au depus în prezenţa PS Aurel Percă profesiunea solemnă de credinţă şi jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic, cu emoţia faptului că doar câteva ore îi mai despărţeau de momentul pe care l-au aşteptat ani de zile, hirotonirea ca preoţi ai Bisericii Romano-Catolice.

     Duminică, fiind şi solemnitatea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, încă de pe la ora 9.00 se puteau vedea apropiindu-se de catedrală credincioşi veniţi din diferite colţuri ale Diecezei de Iaşi, sau de peste hotare, pentru a participa la sărbătoarea fiului, rudei, prietenului sau pur şi simplu dornici să fie alături de cei 18 diaconi, ce urmau a fi hirotoniţi preoţi. Unii dintre aceştia purtau costume populare.

     La ora 10.50 a pornit procesiunea având în faţă crucea procesională, urmată de ministranţii care duceau lumânările, lectorii şi acoliţii, apoi au urmat preoţii din parohii, diaconii, vizibil cuprinşi de emoţie, apoi profesorii. Procesiunea a fost încheiată de episcopi.

     La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe oaspeţii de seamă, pe candidaţii la preoţie, pe toţi credincioşii prezenţi în catedrala din Iaşi, dar şi pe cei care s-au unit în rugăciune prin mijloacele de comunicare socială, prin Radio Maria şi prin transmisiunea audio-video prin internet.

     După proclamarea evangheliei, rectorul Seminarului mare din Iaşi, Mons. Benone Farcaş, a strigat pe nume pe fiecare diacon în parte fiind invitaţi să se apropie de altar, cei 18 candidaţi răspunzând "Prezent!" la auzirea numelui şi făcând un pas în faţă.

     Cuvântul de învăţătură a fost adresat de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel. Excelenţa Sa, pe baza lecturilor proclamate la Liturghie, în care "descoperim un portret fidel al slujitorului adevărat şi al misiunii sale, un portret al noului profet pentru zilele noastre", a vorbit celor care urmau să fie hirotoniţi preoţi despre exemplul sfântului Ioan Botezătorul, cel care a fost "precursorul" şi "icoana vie a lui Cristos". Preasfinţitul Petru i-a îndemnat pe cei care urmau să fie hirotoniţi preoţi să privească la exemplul sfântului Ioan, pentru că "a fi ales să fii consacrat ca preot şi uns şi trimis ca o nouă voce ce trebuie să-l vestească pe Cristos este un adevărat mister al cerului şi o nouă împlinire a altui destin ceresc pentru continuarea mântuirii lumii". Predica a fost încheiată cu îndemnul făcut tuturor celor prezenţi de a-i însoţi pe noii preoţi cu "cu iubirea şi rugăciunea noastră, ca bunul Dumnezeu să-i găsească vrednici pentru misiunea încredinţată, iar sfinţii invocaţi în cadrul celebrării consacrării să-i sprijine în misiunea lor de vestitori ai evangheliei şi ai iubirii".

     După predică, a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidaţii au declarat înaintea poporului că vor să-şi asume misiunea preoţiei, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare şi respect. În timp ce aspiranţii la preoţie erau prosternaţi cu faţa la pământ, corul Institutului Teologic "Sfântul Iosif", care a susţinut cântările la această celebrare, a intonat "Litania tuturor sfinţilor". A urmat apoi impunerea mâinilor şi rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniţi au îmbrăcat stola şi ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena şi potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.

     Încredinţându-le patena şi potirul pentru jertfa euharistică, PS Petru Gherghel s-a adresat candidaţilor cu aceste cuvinte: "Primeşte darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ţi seama de ceea ce vei săvârşi, fii pătruns de ceea ce vei face şi orânduieşte-ţi viaţa după misterul crucii Domnului".

     La finalul sfintei Liturghii, pr. nou-sfinţit Andrei-Cornel Gherghel, din Filiala Tupilaţi a Parohiei Nisiporeşti, în numele tuturor colegilor, i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la sfânta preoţie, dar şi tuturor celor care i-au susţinut pe acest drum al formării şi care au făcut posibilă această sărbătoare a hirotonirii lor.

     Spre sfârşitul celebrării, PS Petru Gherghel a mulţumit încă o dată oaspeţilor, iar PS Stefanou Petros a rostit un cuvânt de încurajare a noilor preoţi. Excelenţa Sa a prezentat câteva aspecte din dieceza pe care o păstoreşte în Grecia, despre apropierea de Dieceza de Iaşi, şi prin sprijinul primit prin cei doi preoţi care slujesc în Grecia, pr. Cristian Gaşpal şi pr. Claudiu Trifescu, făcând o invitaţie de a vizita meleagurile greceşti. Iar apoi, alături de episcopi, la sfârşitul Liturghiei, preoţii nou-sfinţiţi au împărţit binecuvântarea specială: "Prin impunerea mâinilor mele de preot nou-sfinţit, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria şi a tuturor sfinţilor, să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Amin".

     Bucuria noilor preoţi a continuat şi după sfânta Liturghie. Părinţii, fraţii, rudele, foştii colegi şi prietenii s-au strâns în jurul noilor preoţi, pentru că să-i felicite. O bucurie specială au simţit, cu siguranţă, şi părinţii acestor noi preoţi. Se vedea pe chipurile credincioşilor bucuria şi speranţa că aceşti noi tineri vor fi alţi păstori care să-i îndrepte spre Dumnezeu prin cuvânt şi faptă.

Preoţii nou-sfinţiţi de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", împreună cu Mons. Benone Farcaş şi ceilalţi părinţi profesori de la seminar, în prezenţa seminariştilor, a surorilor şi a-i altor lucrători din cadrul seminarului, au celebrat prima Liturghie, în capela institutului luni, 25 iunie, ora 8.00, o sfântă Liturghie ca mulţumire pentru darul Preoţiei şi pentru ajutorul dat de cei din seminar pentru formarea noilor slujitori ai altarului. La sfârşitul Liturghiei, Mons. Benone a oferit neoprezbiterilor câte o stolă pe care e imprimată imaginea crucii din capela institutului, ca semn al legăturii cu seminarul, locul unde aceşti noi preoţi s-au format.

     Toţi preoţii nou-sfinţiţi urmează ca în ziua de 1 iulie să celebreze prima sfântă Liturghie în localităţile natale.

     Îi însoţim cu rugăciunile noastre pe aceşti noi 18 preoţi, ca bunul Dumnezeu să-i însoţească mereu cu harurile sale, pentru a fi preoţi buni şi sfinţi.

Noii preoţi:

 • Pentru Dieceza de Iaşi:

  1. Adam Andrei (Tărâţa, "Naşterea Sfintei Fecioare Maria")

  2. Daniel Bordea (Mirceşti, "Adormirea Maicii Domnului")

  3. Robert Budău (Bacău, "Sfântul Nicolae")

  4. Marian Cazacu (Pralea, "Sfântul Nume al Mariei")

  5. Andrei-Cornel Gherghel (Filiala Tupilaţi, "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul", Parohia Nisiporeşti)

  6. Ionuţ-Gabriel Giurgică (Buruieneşti, "Sfântul Iosif Muncitorul")

  7. Claudiu-Bogdan Huşanu (Buruieneşti, "Sfântul Iosif Muncitorul")

  8. Mădălin-Răzvan Iacob (Bacău, "Sfântul Nicolae")

  9. Vlad-Adrian Lorenţ (Huşi, "Sfântul Anton")

  10. Alexandru Roca (Şcheia, "Înălţarea Sfintei Cruci")

  11. Paul Roca (Şcheia, "Înălţarea Sfintei Cruci")

  12. Lucian Simon (Sagna, "Înălţarea Domnului")

  13. Laurenţiu Turbuc (Arini, "Naşterea Sfintei Fecioare Maria")

 • Pentru Congregaţia "Don Orione":

  1. Cătălin-Ioan Gaşpal (Tămăşeni, "Sfânta Fecioară Maria, Regină")

  2. Andrei Lorenţ (Mirceşti, "Adormirea Maicii Domnului")

  3. Fabian Pitreţi (Mirceşti, "Adormirea Maicii Domnului")

 • Pentru Ordinul Fraţilor Minori Conventuali:

  1. Cristinel Gal (Luizi-Călugăra, "Înălţarea Sfintei Cruci")

 • Pentru Congregaţia Misionarii Cuvântului Divin (Părinţii Verbiţi):

  1. Marian Aenoaei (Pralea, "Sfântul Nume al Mariei")

Pr. Adrian Blăjuță