Hirotonirea noilor preoți

Marți, 8 septembrie 2020, în sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria, Excelența Sa Iosif Păuleț, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, a hirotonit în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.30 din Catedrala „Sfânta Fecioară Maria Regină” din Iași 6 diaconi întru Sfânta Preoție: pr. Paul Eduard Amariei, pr. Iulian Michail Echert, pr. Iulian Robert Gherghel, pr. Leon Pișta, pr. Neculai Marius Tiba și pr. Paul Alexandru Vîrgă.

În seara precedentă, 7 septembrie 2020, la 18.30 în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, cei șase au depus în fața Preasfințitului Iosif Păuleț profesiunea de credință, jurământul de fidelitate și hotărârea de a trăi o viață de celibat. În cadrul acestei celebrări Excelența Sa a pus în lumină exemplul de hotărâre al Sfintei Fecioare Maria, exemplul unui act conștient de asumare a planului lui Dumnezeu.

Astfel, cu exemplul Sfintei Fecioare înainte, în ziua de 8 septembrie s-a dat tonul marii sărbători a bucuriei, bucurie prezentă în noii preoți, bucurie prezentă în cei de față, exprimată de întreaga liturgie a acestei zile. Cu o asemenea ocazie am putut intona cu inimi deschise Magnificat-ul Mariei, împreună cu psalmistul: „Inima mea se bucură în Dumnezeu mântuitorul meu”.

Cuvântul de învățătură în această zi a fost oferit de ES Iosif Păuleț. A început prin a pune în lumină genealogia prezentată de evanghelia zilei. În această zi noii preoți au fost făcuți părtași de moștenirea genealogiei mesianice, au intrat în rândul celor prin care Dumnezeu lucrează în istorie. Printre aceștia, model pentru fiecare trebuie să fie Maria, exemplu de umilință și de slujire. Ea ne arată calea misterului de umilință și de slujire în care constă Preoția.

La sfârșitul Sfintei Celebrări, pr. Iulian Robert Gherghel, în numele preoților nou-sfințiți a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care au făcut posibilă această sărbătoare ca și tuturor celor care au conlucrat la formarea acestor noi secerători în secerișul Domnului. Gratitudinea sa a fost împărtășită de PS Iosif Păuleț, ca și de PS Petru Gherghel. Aceștia au dat glas bucuriei pe care au împărtășit-o toți cei prezenți la această sărbătoare.

Ciprian Fechetă