Hramul Seminarului Mare Diecezan „Sfântul Iosif”

Luni, 20 martie 2023, comunitatea Seminarului Mare din Iași a trăit un moment de sărbătoare cu ocazia hramului Seminarului, Sfântul Iosif, patronul Bisericii Universale. Sfânta Liturghie pontificală a fost celebrată de către PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, la ora 11.00 în capela Seminarului, în prezența mai multor preoți concelebranți și a comunității Seminarului Mare. Sfânta Liturghie a fost transmisă și online de către ERCIS MEDIA.

La începutul Sfintei Liturghii părintele rector al Seminarului Mare, Ștefan Lupu, a adresat un cuvânt de salut tuturor persoanelor care au venit la sărbătoare și a transmis un îndemnat la rugăciune prin mijlocirea sfântului Iosif, ca acesta, la fel cum a purtat de grijă pruncului Isus și mamei sale sfânta Fecioară Maria, să fie și purtătorul de grijă al tuturor.

În cadrul cuvântului de învățătură, PS Petru Sescu a subliniat sfințenia de care a dat dovadă sfântul Iosif, o sfințenie care nu este doar de admirat ci și de imitat atât din partea celor care se pregătesc pentru a-i sluji Domnului prin sacramentul sfintei Preoții cât și de ceilalți oameni, astfel încât oricine trebuie să încerce să trăiască virtuțile de care a dat dovadă Iosif. De asemenea, ne învață PS Petru Sescu,  sfântul Iosif este un patriarh al credinței întrucât a împlinit, asemenea unui slujitor umil, misiunea pe care a primit-o de la Dumnezeu. Fiecare om are o misiune de la Dumnezeu, iar sfântul Iosif ne învață cum să fim deschiși la această misiune.

La finalul sfintei Liturghii, înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Sescu a adresat seminariștilor un îndemn de a privi la exemplul sfântului Iosif, care a acceptat misiunea primită de la Dumnezeu, și de a avea încredere în puterea harului lui Dumnezeu.

Cântările de la Liturghie au fost pregătite de corul Seminarului, condus de pr. Robert Râtan. Lecturile din cadrul sfintei Liturghii au fost proclamate de doi dintre seminariștii care au primit ministerul lectoratului.

Sărbătoarea hramului se prezintă ca o adevărată binecuvântare an de an în comunitatea Seminarului Mare diecezan, fiind un moment de mare intensitate spirituală, dar care oferă și posibilitate de a fi în comuniune cu ceilalți oameni.

Mulțumim lui Dumnezeu care și în acest an ne-a binecuvântat cu o sărbătoare frumoasă!

 

Antonio Băcăoanu