Iași - Hirotonirea candidaților la treapta diaconatului

Iași - Hirotonirea candidaților la treapta diaconatului

Iaşi (Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”): Vor fi hirotoniţi opt noi diaconi

În solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, sâmbătă, 8 decembrie 2018, la Sfânta Liturghie de la ora 11.00, în Catedrala din Iaşi, E.S. Mons. Petru Gherghel, Episcop de Iași, va hirotoni opt noi diaconi. La această celebrare va participa şi E.S. Mons. Anton Coşa, Episcop de Chişinău.

Dintre candidaţii la diaconat care vor fi hirotoniţi sâmbătă, şapte sunt studenţi ai anului VI de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" şi un candidat este din Congregaţia "Iosefinii lui Murialdo". Dintre cei şapte studenţi de la Institutul Teologic din Iaşi, şase se pregătesc pentru a sluji în Dieceza de Iaşi şi unul va sluji în Dieceza de Chişinău (MD).

Ca pregătire pentru acest eveniment, în perioada 30 noiembrie - 6 decembrie, candidaţii la diaconat participă la o săptămână de exerciţii spirituale, la mănăstirea carmelită din Luncani, judeţul Bacău, ţinute de către Pr. Ioan Balan, formator la Seminarul Diecezan Minor "Sfântul Iosif" Bacău.

Pentru o pregătire mai profundă pentru acest moment, în seara precedentă hirotonirii lor întru diaconat, vineri, 7 decembrie, de la ora 19.00, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", va fi un moment de rugăciune vocaţională pentru viitorii diaconi, dar şi pentru toţi tinerii care discern chemarea Domnului în viaţa lor.

Momentul se va încheia cu Profesiunea de credinţă, Jurământul de fidelitate şi Declaraţia de asumare a obligaţiilor vieţii preoţeşti, pe care candidaţii la diaconat, înaintea hirotonirii, sunt chemaţi să le facă în faţa comunităţii ecleziastice.

Alţi doi studenţi de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi, care se pregătesc pentru a sluji în Arhidieceza de Bucureşti, vor fi hirotoniţi diaconi în aceeaşi zi, 8 decembrie, în Catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureşti, în cadrul sfintei Liturghii care va începe la ora 10.30.

Credincioşii sunt invitaţi să-i însoţească pe aceşti tineri în pasul important pe care îl fac în viaţa lor şi să se roage pentru ei, ca Dumnezeu să-i întărească mereu cu harul său în drumul pe care îl încep şi totodată să fie un exemplu de credinţă pentru poporul lui Dumnezeu.

Tinerii candidați pe care îi vom însoți cu rugăciunile noastre pentru treapta diaconatului sunt:

Alexandru Abadi - Mangalia (pentru Arhidieceza de București)

Cătălin Farcaș - Iaşi (pentru Dieceza de Iași)

Emil Daniel Gaşpar - Lespezi (pentru Dieceza de Iași)

Gabriel Balint - Oituz (pentru Dieceza de Iași)

Gabriel Cochiorca - Faraoani (pentru Dieceza de Chișinău - MD)

Iulian Gabriel Cocianga - Luizi Călugăra (pentru Dieceza de Iași)

Octavian Constantin Enache - Bucureşti (pentru Arhidieceza de București)

Paul Alexandru Gabor - Nicolae Bălcescu (pentru Dieceza de Iași)

Petru Țurcanu - Săbăoani (pentru Congregația „Iosefinii lui Murialdo”)

Richardo Dominic Baciu - Roman (pentru Dieceza de Iași)

Pr. Adrian Blăjuţă