Liturghia de deschidere a anului academic 2021-2022

Vineri, 1 octombrie 2021, în sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus care este Patroana secundară a Seminarului Major „Sfântului Iosif” din Iași, ca în fiecare an, a avut loc deschiderea anului academic pentru seminariști. Acest eveniment a fost marcat de o Sfântă Liturghie solemnă în capela seminarului prezidată de PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași. La acest eveniment a participat PS Petru Gherghel, Episcop Emerit de Iași, pr. Daniel Bulai ca reprezentant al Arhidiecezei de București, și întregul corp profesoral și formativ al seminarului în frunte cu noul rector, pr. Ștefan Lupu.

De câteva zile seminariștii se pregăteau de începerea unui nou an de formare, și-au aranjat camerele, s-au instalat în clase, au pus în ordine spațiile din seminar, înăuntru și în afară, ba chiar s-au pregătit și sufletește cu câteva zile de exerciții spirituale, iar acum a venit momentul deschiderii oficiale.

La ora 11.00 s-au strâns toți în capelă și am început în jurul altarului o nouă etapă de formare în drumul spre preoție. Cu această ocazie, ca în fiecare an, Sfânta Tereza a Pruncului Isus a fost propusă ca exemplu. După cum sublinia și PS Iosif Păuleț în cadrul omiliei, deși Sfânta Tereza nu a făcut niciodată studii ea este totuși declarată „Doctor al Bisericii”, și trebuie să privim la ea care deși nu era mai în vârstă decât majoritatea seminariștilor, totuși a ajuns la obiectivul pe care îl urmărim cu toții, sfințenia. De aceea trebuie să învățăm de la ea, mai ales lucrurile mici cum ar fi simplul fapt al recunoștinței, dar și lucrurile mari cum sunt simțul eclezial, adică iubirea pe care trebuie să o manifestăm față de Biserica pe care ne pregătim să o slujim.

În cadrul celebrării, trei preoți noi care își vor aduce aportul în formarea viitorilor preoți au depus jurământul de credință: pr. Alexandru Roca (formator și administrator în cadrul seminarului), pr. Robert Râtan (responsabil cu pregătirea muzicală a seminariștilor), pr. Alessandro Lembo, FDP (responsabil de latura psihologică).

Așadar la început de drum seminariștii nu sunt singuri, îl au aproape mereu pe Dumnezeu, îl au aproape pe păstorul diecezei, îi au aproape pe cei din Arhidieceza de București, și în plus, un gând cald ce stă aproape este și cel al PS Petru Gherghel care cu această ocazie ne-a mărturisit că din 1978 rareori au fost excepțiile când nu a fost prezent la deschiderea anului academic pentru seminariști.

Cu Dumnezeu pornim la drum!

Ciprian Fechetă