Liturghia de deschidere a anului formativ-academic 2023-2024

Duminică, 1 octombrie 2023, în comemorarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi, a fost oficiată Sfânta Liturghie prezidată de către PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, care a marcat începutul unui nou an formativ-academic, 2023-2024.

Comunitatea seminarială s-a bucurat să aibă în mijlocul său pe păstorul Diecezei de Iaşi, alături de întregul corp formativ şi profesoral.

În cadrul omiliei, PS Iosif Păuleţ a subliniat valoarea pe care luna octombrie o are pentru parcursul formativ al seminariştilor. Luna lui brumărel este închinată Sfintei Fecioare Maria şi devoţiunii Rozariului, iar păstorul diecezei noastre a evidenţiat modul în care Maria ne deschide drumul către cer. În acelaşi mod şi viaţa Sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana secundară a Seminarului, este un adevărat exemplu pentru modul în care putem ajunge în împărăţia lui Dumnezeu, fiindcă: "îmi voi petrece cerul, făcând bine pe pământ!" a reliefat PS Iosif. De asemenea, Excelenţa sa a adus în atenţia seminariştilor alte două evenimente care dau o însemnătate deosebită lunii octombrie: împlinirea a 40 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia Valahul şi deschiderea unei noi etape a Sinodului. Aceste momente deosebite sunt tot atâtea modele ale căilor spre cer pe care păşim împreună.

Predica PS Iosif Păuleţ s-a încheiat cu un îndemn încurajator pentru tinerii seminarişti în parcursul lor formativ spre Sfânta Preoţie: "Să vegheaţi cu grijă! Să ne dezlipim inima de pământ şi de tristeţea trecutului, nemulţumirea prezentului şi teama de viitor! Să ne ridicăm ochii spre cer, fiindcă de acolo vine ajutorul!"

La finalul celebrării euharistice, părintele rector Ştefan Lupu a adresat un cuvânt de gratitudine Excelenţei sale Iosif Păuleţ pentru prezidarea Sfintei Liturghii şi pentru binecuvântarea pe care a invocat-o asupra întregii comunităţii seminariale, pentru implicarea şi dăruirea de care, constant, dau dovadă.

Ilie Răpcianu