Procesiunea cu Preasfântul Sacrament pe străzile Iașiului

Duminică, 23 iunie 2019, la catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria Regină” din Iași s-a celebrat Sfânta Liturghie în cinstea Trupului și Sângelui Domnului, urmată de procesiunea cu Sfânta Euharistie pe străzile Iașiului. La acest eveniment au participat episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă, primarul Iașiului Mihai Chirica, clerul ieșean și un mare număr de credincioși.

Liturghia a avut loc la ora 17.00 și a fost prezidată de PS Petru Gherghel, Episcop de Iași. La această celebrare ne-am adunat cu toții, preoți, diaconi, seminariști, persoane consacrate, copii, tineri, familii creștine, pentru a-i face sărbătoare lui Isus, după cum spunea PS Petru Gherghel la început. A fost o adunare menită atât să-i aducă prinosul de laudă ce se cuvine lui Dumnezeu prezent în Sfânta Ostie, cât și să ne facă pe noi conștienți de marele dar pe care ni l-a lăsat Cristos în acest sacrament. După cum spunea pr. Viorel Ababei în cadrul predicii, privind la Euharistie trebuie să ne amintim că acolo este Cristos care ne spune: „Eu sunt pâinea vieții” (In 6,48). Din această realitate izvorăște cultul euharistic celebrat în această zi, cult prefigurat încă din Vechiul Testament și continuat până în zilele noastre, chiar prin sărbătoarea de astăzi. Această Euharistie este hrana noastră cea mai de preț, întrucât nu doar că îl mâncăm pe Dumnezeu, ci totodată pe această cale Dumnezeu ne „mănâncă” pe noi făcându-ne mădulare ale trupului său. Nu noi îl transformăm pe Cristos, ci el ne transformă în trupul său.

Pe acest Cristos prezent în Sfânta Euharistie, în cadrul unei procesiuni organizate, PS Petru Gherghel l-a purtat pe străzile Iașiului, în fruntea poporului de credincioși, însoțit de cântarea fanfarei și a corului de seminariști. Am mers alături de Cristos pe străzile lumii, pentru ca și Cristos să meargă alături de noi pe drumul vieții noastre, după cum spunea Preasfințitul Petru. Am dat mărturie pentru Cristos în fața lumii, pentru ca și el să dea mărturie pentru noi în fața Tatălui.

La sfârșitul celebrării Excelența Sa a profitat de ocazie pentru a-și manifesta recunoștința fața de primarul Iașiului, Mihai Chirica, pentru toate eforturile depuse în vederea organizării vizitei Papei Francisc la Iași.

Ciprian Fechetă