Profesiunea, jurământul și declarația candidaților la Sfânta Preoție

Sâmbătă, 22 iunie 2019, la ora 18.30, în capela Seminarului „Sf. Iosif” din Iași, șapte părinți diaconi care urmează să primească luni, 24 iunie, hirotonirea întru Sfânta Preoție, au depus în fața altarului lui Cristos, avându-l ca martor pe PS Aurel Percă, Episcopul Auxiliar de Iași, profesiunea de credință, jurământul de fidelitate și declarația angajării de a observa obligațiile ce derivă din oficiul sacru ce urmează să-l primească. Le-au fost alături părinții formatori și profesori care i-au călăuzit pe calea de formare parcursă în decursul celor șapte ani de seminar, și seminariștii, frații mai mici pe această cale care așteaptă cu nerăbdare să le urmeze exemplul. Cei șapte candidați sunt: Balint Gabriel, Baciu Richardo Dominic, Cocianga Gabriel Iulian, Farcaș Cătălin, Gabor Paul Alexandru, Gașpar Emil Daniel și Vârgă Eronim.

În cadrul acestei celebrări PS Aurel Percă a oferit atât celor șapte diaconi, cât și nouă celor prezenți un cuvânt de învățătură, un cuvânt de speranță pentru cei care așteaptă să pășească această treaptă și un cuvânt de dulce amintire pentru cei care l-au săvârșit deja. Ca model ne-a fost oferit chipul profetului Isaia proclamat în lecturi. Privind la chipul acestui chemat de Dumnezeu, celui căruia Dumnezeu i-a făcut gura ca o sabie tăioasă, cel adăpostit la umbra mâinii sale, cel pe care, ca pe o săgeată ascuțită la pus în tolba sa (Is 49,2), realizăm lucrarea minunată pe care Domnul o realizează în cel pe care îl cheamă. Acestuia i se o oferă o misiune și împreună cu aceasta puterea de a o împlini conform planului divin.

La sfârșitul celebrării jurămintele acestor tineri au fost puse la umbra Maicii Domnului, pentru ca ea, Maica cea Bună a Preoților să mijlocească la Fiul ei ca acestea să fie statornice și să înflorească în grădina Domnului. Noi ne-am unit într-un cuget cu această intenție și am continuat implorarea mijlocirii Mariei prin rugăciunea Rozariului.

Fechetă Ciprian