Șapte noi preoți hirotoniți

Șapte tineri diaconi ai Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” Iași aflați la sfârșitul parcursului de formare în cadrul seminarului au ajuns clipa hirotonirii prezbiterale: pr. Albu Alexandru, pr. Chichiriță Mihai, pr. Enășoae Bogdan, pr. Relea Eusebiu Iulian, pr. Robu Alexandru Sergiu, pr. Sescu Octavian și pr. Șaran Silviu Marian. Primii șase, au primit hirotonirea prezbiterală pentru Dieceza de Iași prin impunerea mâinilor Episcopului Iosif Păuleț, joi, 23 iunie, în cadrul Sfintei Liturghii Pontificale celebrată în Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria Regină” din Iași la ora 11.00. Iar pr. Silviu Șaran a primit hirotonirea prezbiterală pentru Dieceza de București, sâmbătă, 25 iunie, prin impunerea mâinilor Arhiepiscopului Aurel Percă, în cadrul Sfintei Liturghii Pontificale celebrată la ora 10.30 în Catedrala Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din București.

După ce au trăit împreună câteva zile de exerciții spirituale sub călăuzirea pr. Eduard Giurgi (Oficiul pentru Cler al Arhidiecezei de București), pentru cei șapte diaconi a sosit clipa așteptată de-a lungul atâtor ani de seminar, cea a preoției. Pentru cei șase diaconi pentru Dieceza de Iași, evenimentul a început de miercuri seara, 22 iunie, când, în capela seminarului ieșean, în fața PS Iosif Păuleț au prezentat profesiunea de credință, declarația pe proprie răspundere a alegerii libere de a deveni preoți și jurământul asumării tuturor obligațiilor preoțești. A fost clipa în care șase tineri care au intrat ca băieți în seminar la vârsta de 14 ani, care au început formarea la Iași la 18 ani, acum pășesc ca bărbați către Sfânta Preoție.

Joi, 23 iunie, forfota a început de dimineață, catedrala se afla în toiul amenajărilor, corul repeta de zor cântecele pentru Sfânta Liturghie. Toate se puneau la punct. Iar la 11.00, cei șase au înaintat alături de cei trei episcopi de Iași: PS Iosif Păuleț Episcop de Iași, PS Petru Sescu Episcop Auxiliar și PS Petru Gherghel Episcop Emerit; și alături de un alai de viitori confrați preoți, către Sfântul Altar ai cărui slujitori vor fi devenit. În cadrul Sfintei Liturghii cuvântul de învățătură a fost oferit de PS Iosif Păuleț. Subliniind figura Sfântului Ioan Botezătorul, un slujitor predilect al lui Cristos, care nu a pregetat nicicând să pună în față figura Fiului lui Dumnezeu și nu pe a sa, PS Iosif a punctat atent trei aspecte vitale ale vieții unui adevărat slujitor al lui Dumnezeu. Trei puncte esențiale pentru un preot: rugăciunea (care este însăși respirația vieții sacerdotale), asceza (semn pentru preot și pentru popor că lucrurile de sus sunt cele care contează cu adevărat) și comuniunea (a nu fi preot singur, ci împreună cu familia sacerdotală). Cu aceste gânduri în inimă și în minte cei șase diaconi au trăit clipa consacrării, clipă pentru care și-au arătat recunoștința față de toți cei care au contribuit la realizarea ei. Această mulțumire a fost exprimată prin glasul părintelui Bogdan Enășoae.

Primul și singurul căruia i se cuvine într-adevăr mulțumire pentru harul preoțesc este Dumnezeu, iar neoprezbiterii i-au adus acest prinos tot în aceeași zi, în capela seminarului la ora 18.30 în cadrul unui moment special de adorație, dar și a doua zi, 24 iunie la ora 8.00 în cadrul primei Sfinte Liturghii pe care aceștia au celebrat-o.

Pe urmă, rând pe rând, seminariști și preoți, au pornit către București, unde același ceas de bucurie al hirotonirii prezbiterale a sosit și pentru pr. Silviu Șaran.

Urmează acum pentru toți prelungirea momentului hirotonirii în celebrarea Sfintelor Taine și slujirea poporului lui Dumnezeu, misiunea pentru care s-au pregătit atâta timp în seminar.

Ciprian Fechetă