Simpozionul internațional „Catolicii din Moldova - istorie şi perspective” (16 mai 2024)

Joi, 16 mai 2024, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași a avut loc simpozionul internațional „Catolicii din Moldova - istorie şi perspective” cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Diecezei de Iași și a 10 ani de la beatificarea Fericitului Anton Durcovici. Acest eveniment a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Centrul Cultural Catolic, prin Departamentul de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” și în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Simpozionul s-a deschis prin cuvântul de salut al PS Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei de Iași, care și-a exprimat în mai multe rânduri bucuria pentru aniversarul sărbătorit, dar pentru organizarea unui astfel de eveniment.

Moderatorii acestui moment cultural au fost Lect. Univ. Dr. Pr. Iosif Antili și Conf. Univ. Dr. Pr. Fabian Doboș.

Simpozionul a constat în trei părți principale. În prima parte, accentul a căzut pe istoria Diecezei de Iași, dar au fost prezentate și anumite situații prin care a trecut Biserica Catolică în România și Moldova, în timpul comunismului. C.S.I. Silviu Văcaru a ilustrat contextul catolicilor din Moldova înainte de înființarea oficială a Diecezei de Iași. Anumite paralele între istoria catolicilor din România și Mihai Eminescu au fost conturate de Prof. Univ. Dr. Mihai Dorin. Conf. Univ. Dr. Pr. Fabian Doboș a adus în prezent momentul solemn de înființare a Diecezei de Iași și a conturat portretul primului Episcop al Diecezei de Iași, Nicolae Iosif Camilli. În al doilea moment al primei părți, Pr. Dr. Petru Ciobanu a scos în evidență situația grea prin care a trecut și reușitele episcopului Alexandru Teodor Cisar. Sora Letiția Crihălmeanu a prezentat modul în care sora Sofia Mureșan a luptat cu sistemul comunist ateu. În ultima intervenție a primei părți, dl. Ion Gumenâi a vorbit despre situația Bisericii Romano-Catolice din spațiul pruto-nistrean în rapoartele împuternicitului pentru problemele cultelor SCN al URSS pentru RSSM.

Sfânta Liturghie Pontificală a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, împreună cu PS Petru Sescu, Episcop auxiliar al Diecezei de Iași și PS Petru Gherghel, Episcop emerit, la care au concelebrat și ceilalți preoți care au participat la acest moment. Pr. Dr. Petru Ciobanu la omilie a evidențiat nevoia de a da mărturie atât în timp de pace, cât și în timp de persecuție și a pus accentul pe rolul episcopului în unitatea unei comunități: „Ubi episcopus, ibi Ecclesia”.

A doua parte a acestui simpozion s-a concentrat pe imaginea Fericitului Anton Durcovici. PS Petru Gherghel a fost primul care a intervenit și care, cu emoție, a povestit istoria cauzei de beatificare și canonizare a lui Anton Durcovici. Pr. Dr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare a lui Anton Durcovici, a prezentat pașii urmați în procesul de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. Portretul episcopului Durcovici a fost conturat de către Pr. Alois Moraru. Ultimul moment al acestei părți a constat în explicarea stemei episcopului Anton Durcovici de către Prof. Dr. Anton Coșa.

Ultima parte a simpozionului a constat în prezentarea modului în care astăzi Dieceza de Iași se îngrijește de moștenirea sa spirituală. A fost prezentată placheta „140” de ani și a medalionului „10 ani” de către Av. Claudia Antăluță, apoi muzeograful Drd. Carmil Matia Giorgio Chelaru a vorbit despre „Ansamblul Muzeal Catolic Iași”. Doamna arheolog Domnița Hordilă a prezentat Monografia arheologică „Săbăoani”.

Ultimul moment al simpozionului a constat într-un concert de orgă susținut de Maestrul Alexandru Catău, organist titular la biserica Saint François de Sales din Paris, în capela Institutului Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași.

La finalul acestui eveniment important mulțumim lui Dumnezeu pentru toată grija sa pentru Dieceza de Iași în timpul a acestor 140 de ani, pentru darul minunat în persoana lui Anton Durcovici și ne rugăm ca, în cel mai scurt timp, numele său să fie trecut în rândul sfinților. Mulțumim organizatorilor pentru întreg momentul și Pr. Rector Ștefan Lupu care a primit cu brațele deschise desfășurarea acestui eveniment în cadrul seminarului. Mulțumire se cuvine și echipei ERCIS FM care s-a ocupat de transmiterea întregului simpozion și a Liturghei Pontificale.

 

Brandiu Dominic, anul V

 

Simpozionul poate fi urmărit online:

Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț în capela Seminarului

Prima parte a simpozionului

A doua parte a simpozionului

A treia parte a simpozionului

Concertul de orgă