Sâmbătă, 27 octombrie 2019, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat simpozionul național „Cum să înțelegem Biblia? Chestiuni de hermeneutică și interpretare”. Moderatorul acestui simpozion a fost prof. univ. dr. pr. Iulian Faraoanu.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului și gazda acestui eveniment, care a subliniat puternicul caracter biblic al săptămânii începute cu Duminica Bibliei, continuată cu Întâlnirea Anuală a Federației Biblice Catolice din Europa Centrală ce s-a desfășurat în cadrul Seminarului în perioada 22-25 octombrie, lansarea de carte a pr. Ieronim Budulai pe tema unui mare biblist – Sfântul Ieronim – și încheiată cu acest simpozion pe temă biblică.
Prima conferință i-a aparținut Fr. Jan J. Stefanów, svd., Secretarul General al Federației Biblice Catolice: „Interpretarea Bibliei în pastorația Bisericii”. Aceasta a fost prezentată de pr. Eduard Patrașcu (Departamentul de Cercetare Biblică al Diecezei de Iași). S-a scos în evidență rolul pe care Biblia îl joacă în activitatea pastorală catolică, rol vizat și susținut de Federația Biblică Catolică. Biblia, încă de la începuturi a postulat necesitatea interpretării, misiune începută de Israel și continuată de Biserică. În acest context, această Federație duce misiunea mai departe.
A doua conferință a fost susținută de prof. univ. dr. pr. Iulian Faraoanu: „Sensuri ale Sfintei Scripturi și metode de interpretare”. A fost o conferință care a fixat principiile de abordare a textului biblic: care sunt dificultățile de interpretare de care trebuie să ținem cont (precum vechime textului), ce sensuri descoperim în Cuvântul lui Dumnezeu (cel literal-istoric și cel spiritual) și metodele pe care să le folosim pentru a stoarce seva textelor (cea istorico-ctritică și analiza narativă). În cele din urmă toate aceste se reduc la trei exigențe finale: ascultarea, înțelegerea și interpretarea textului Bibliei.
A treia conferință a fost cea a pr. drd. Iosif Antili: „Interpretarea Bibliei în perspectivă rabinică”. Având în vedere că Biblia are la bază Legea iudeilor, pr. Iosif a subliniat importanța interpretării biblice iudaice. Dar pentru a reuși acest lucru trebuie să înțelegem: cum arată Biblia evreilor, ce este Torah și ce înțeleg evreii prin Torah. Odată ce a fixat aceste lucruri conferențiarul a traversat istoria interpretării începând de la tradițiile orale rabinice și până la figurile mari contemporane. Nu a încheiat fără a ne oferi o mostră din interpretarea biblică specifică poporului lui Israel.
Ultima conferință i-a aparținut pr. Eduard Patrașcu: „Interpretarea Bibliei în viziunea Sfinților Părinți”. Referitor la sfinții părinți, ei sunt pe de o parte un bogat tezaur de comentarii și de căi de înțelegere a Sfintei Scripturi, pe de o parte, iar pe de altă parte ei ne arată principiile călăuzitoare în interpretarea Bibliei. Și mai mult decât atât, vedem în scrierile lor scopul și roadele Sfintei Scripturi în activitatea pastorală.
Sesiunea de conferințe a fost încheiată de moderator prin două concluzii principale ale celor spuse: Biblia este cuvânt divino-uman și trebuie tratat ca atare, iar a doua este invitația de a ne întoarce nu doar la originile Bibliei însăși, ci și la originile interpretării ei.
Ciprian Fechetă