Unul este Tatăl vostru, iar voi toţi sunteţi fraţi - Zilele Seminarului

Între 19 şi 21 martie 2021, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi a organizat "Zilele Seminarului" cu tema "Unul este Tatăl vostru, iar voi toţi sunteţi fraţi" (cf. Mt 23,8-9). Acestea au fost un moment de discernământ vocaţional prin care unui număr de 23 de tineri li s-a oferit prilejul de a-şi pune întrebări cu privire la chemarea pe care le-o adresează Dumnezeu.

În cadrul acestor trei zile pe care aceştia le-au petrecut în mijlocul comunităţii seminarului au avut parte de momente de întâlnire cu Dumnezeu şi cu familia seminarului. Printre aceste momente se numără în special momentele de rugăciune prin care s-au prezentat în faţa Celui care cheamă unindu-se într-un glas cu cei care deja cultivă sămânţa vocaţiei, seminariştii.

Câteva impresii ale unora dintre participanţi:

  • "Această experienţă pe care am avut-o la Institutul Teologic «Sfântul Iosif» din Iaşi m-a impresionat. A fost o experienţă care m-a ajutat să conştientizez ce vrea Dumnezeu de la mine. M-am bucurat de revederea cu colegii noştri mai mari, am descoperit aici un climat de comuniune deosebit atât cu Dumnezeu, cât şi cu aproapele. Mulţumesc tuturor celor care au organizat aceste «zile ale Seminarului» şi Dumnezeu să vă binecuvânteze" (Claudiu Ciasăr - Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău)

  • "Eu m-am simţit foarte bine în seminar. Mi-au plăcut jocurile, momentele de bucurii, momentele la masă, sceneta organizată de seminarişti, cântecele la orgă. Viaţa în seminar este destul de plăcută. Seminariştii s-au purtat ca nişte adevăraţi fraţi. Visul meu este ca, într-o bună zi, să ajung preot" (Alin-Mădălin Tamaş - Talpa).

  • "La finalul acestor zile, am rămas plăcut surprins de decursul activităţilor, de sentimentul de fraternitate care ne-a înconjurat, de amabilitatea preoţilor şi de modul tuturor de a interacţiona cu noi. Am primit răspunsul la întrebările pe care le aveam cu privire la seminar. Am trăit momente frumoase împreună cu seminariştii, care au fost îngăduitori şi răbdători cu noi. Mulţumesc tuturor pentru zilele petrecute aici" (Cosmin Olariu - Lilieci).

  • "Pentru mine zilele seminarului au însemnat o meditaţie mai amănunţită asupra vocaţiei pe care Dumnezeu o acorda fiecăruia dintre noi, aceea de a iubi pe aproapele si a fi sfinţi. Tema din acest an «Unul este Tatăl vostru, iar voi toţi sunteţi fraţi» mi s-a părut foarte potrivită, deoarece m-am simţit ca într-o familie în seminar, toată lumea fiind disponibilă şi dornică să te ajute, asculte şi îndrume.

  • Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult a fost respectul acordat momentelor de comuniune şi rugăciune, Calea crucii şi, mai ales, Sfânta Liturghie. Solemnitatea acestor momente s-a simţit pe deplin, fiind acompaniată şi de cor. A fost o experienţa foarte frumoasă care m-a ajutat în discernerea vocaţiei şi care m-a apropiat şi mai mult de Dumnezeu" (Marian-Tarciziu Dimişcă, Parohia "Isus, Bunul Păstor" Roman).

  • "Pot spune cu mare bucurie că în aceste trei zile ale campusului vocaţional l-am întâlnit pe Dumnezeu prin preoţii şi seminariştii Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi. Intenţia pentru care am participat la aceste zile trăite în seminar a fost de a cunoaşte şi de a experimenta viaţa pe care tinerii seminarişti o trăiesc în fiecare zi alături de Dumnezeu. În această casă de formare am sesizat care este puterea ce îi ajută atât de mult pe viitorii preoţi în drumul de formare: «Iar voi toţi sunteţi fraţi». Forţa comuniunii, o legătură deosebită ce consolidează nu doar o relaţie de prietenie, ci formează o familie în jurul tatălui. Aşadar, pentru formarea sacerdotală o principală piatră de temelie şi caracteristică este comuniunea în jurul lui Dumnezeu" (Antonius P. Dominik)

  • "«Seminţia lui va dăinui din generaţie în generaţie». Aceste trei zile au fost scurte, dar cu multe haruri. A fost o experienţă plăcută. Am întâlnit persoane minunate care sunt exemple de urmat. Rugăciunea a fost baza acestor trei zile care m-au făcut să meditez mai mult. Vreau să mulţumesc pentru tot. A fost o experienţă minunată. «Eu v-am ales din oameni simpli buni»" (Ionuţ Ferariu - Şcheia).

Marius Gherghel