Vizită apostolică pentru Seminarul din Iași

În perioada 7-13 martie 2022, Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași a avut bucuria de a-l găzdui pe Vizitatorul Apostolic Stefano Manetti, Episcop de Montepulciano-Chiusi-Pienza. ES a fost însoțit de pr. Răzvan Laurescu, preot de origine română care slujește în Italia, el îndeplinind rolul de translator.

Seminarul Mare din Iași, s-ar putea număra printre multele instituții de învățământ superior din Iași, însă este mai mult decât atât, pentru că rădăcinile sale se întind dincolo de acest oraș, dincolo de România. Autoritatea căreia i se supune seminarul și toți membrii familiei seminariale este cea pontificală. Altfel spus, printre multele binecuvântări pe care le are un seminar se numără și cea a relației strânse cu Suveranul Pontif. În lumina acestui fapt se poate înțelege prezența unui vizitator apostolic, adică a unui delegat din partea papei, în seminar.

Timp de o săptămână, ES Stefano Manetti a fost delegatul Sfântului Părinte în seminarul nostru, pentru a ne arăta  grija ce o are față de noi. Aceste zile au fost fructificate de Excelența Sa prin numeroase colocvii purtate cu seminariști, formatori și profesori, dar mai ales printr-o prezență vie la întregul program zilnic: rugăciune, masă, cor etc. S-a făcut pe sine „ochi ai papei” în mijlocul nostru pentru a ne transmite că Biserica și păstorii ei sunt preocupați de formarea celor care vor duce mai departe moștenirea misiunii apostolice pe care ne-a lăsat-o Cristos.

În fiecare zi, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în limba latină, ne-a oferit cuvinte de învățătură care să ne amintească despre opțiunea noastră fundamentală: mântuirea sufletelor pe calea iubirii. În urmarea acestui obiectiv pașii de urmat, pe care i-a observat ES Stefano Manetti în viața seminarului, sunt entuziasmul și rugăciunea. El ne recomanda înainte de plecare să nu pierdem această tinerețe a credinței, ci să o fructificăm.

O astfel de vizită nu poate fi decât un mare motiv de bucurie pentru că ne vorbește despre gândul binevoitor al papei, dar și de privirea grijulie pe care Dumnezeu le-o arată celor ce doresc să-l urmeze pe calea Sfintei Preoții.

Ciprian Fechetă